Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Pak je Carlosmoment - Klein gebaar, groot geluk

Allemaal zijn we op een zoektocht om ons gewoon gelukkig te voelen. Om houvast te vinden en grip te krijgen op ons leven. Maar hoe doe je dat? En wat is dat, geluk? Soms lijkt die uitdaging zo groot, dat je geen idee hebt waar je moet beginnen.

Jaap Bressers | 25 oktober 2019 | 3-4 minuten leestijd

Vergelijk het maar met duurzaamheid, ook zo'n ogenschijnlijk grote opgave. Na mijn duikongeluk in 2005 ontdekte ik dat echt iedereen met een klein gebaar kan bijdragen aan groot geluk. Voor jezelf en voor een ander. Het is nog leuk om te doen ook. En dat geldt dus ook voor bijdragen aan duurzaamheid.

In mijn vorige boek Waar een wiel is, is een weg, ging ik terug naar die ene dag in Portugal. Ik ben eenentwintig, doe daar vakantiewerk en loop op een vrije dag de zee in om even op te frissen. Ik sta tot mijn middel in het water als er een grote golf komt aangerold. Ik duik erin en sla met mijn hoofd tegen de zeebodem. Ik hoor ‘krak', breek mijn nek en kan niets meer bewegen. Ik voel nog hoe ik daar met mijn gezicht naar beneden in zee lig en zelfs al afscheid aan het nemen ben. ‘Dus dit was het dan. Wat laat ik na?' schiet er door mijn hoofd. Ik voel dat ik nog zoveel meer wil doen, zoveel dromen heb.

Het Carlosmoment
In het ziekenhuis krijg ik de diagnose: voor de rest van mijn leven vanaf borsthoogte verlamd, mijn armen kan ik nog maar voor een deel bewegen en ik heb geen beweging meer in mijn vingers. 's Nachts in het ziekenhuis schiet ik regelmatig in paniek wakker. Ik schreeuw het uit, maar niemand reageert. Dan opeens, is daar broeder Carlos. Hij legt zijn hand op mijn schouder - ongeveer de enige plek waar ik

nog iets voel - en zegt: ‘It's okay.' Dat was het enige wat nodig was. Klein gebaar groot geluk. Met wat ik vanaf toen ‘het Carlosmoment' ben gaan noemen.

Eerste klimaatpositieve boek ter wereld
Na de eerste struggle kruip ik langzaam uit het dal. Ik wil leven, echt leven. Ik wil gelukkig zijn. En het liefst ook nog bij te dragen aan het geluk van anderen. Iets waardevols toevoegen. Inmiddels ben ik bijna vijftien jaar verder. Een paar keer per week mag ik voor volle zalen vertellen over de Carlosmomentjes. En over duurzaamheid, een andere passie. Mijn nieuwe boek is zelfs het eerste klimaatpositieve ter wereld: zo milieuvriendelijk geproduceerd dat het zelfs als je het in de kast laat staan al bijdraagt aan een beter milieu. Maar je doet jezelf (en anderen) natuurlijk een groot plezier door het ook lekker te lezen.

Jij kunt het verschil maken
Ik zou mijn dwarslaesie best willen missen. Maar mijn huidige leven niet. Iedereen krijgt met uitdagingen te maken. Het leven kent altijd tegenvallers. Sommige dingen overkomen je. Dat heb je niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt, is hoe je daarmee omgaat. Toen ik dat besefte, kon ik nieuwsgierig worden naar wat ik nog aan mogelijkheden had. Die nieuwsgierigheid gun ik iedereen. Want of je nu manager bent, graag met je handen werkt of iets totaal anders doet, jij kan op jouw manier het verschil maken. Kijk maar naar de staking van vuilnismannen in New York. Binnen een week raakte het leven daar compleet ontregeld. Ik geloof dat iedereen ertoe doet. Tenminste als je je moment pakt, thuis en op het werk. In de zorg, het onderwijs, bij de overheid of in de zakelijke markt: overal kan het.

In Pak je Carlosmoment neem ik je graag mee in de vele bijzondere verhalen die mij hebben verbaasd en geraakt in mijn zoektocht naar duurzaam geluk. Overal is wel ruimte voor een beetje extra geluk. Dus pak je Carlosmoment!

Jaap Bressers leek voorbestemd om een topmanager te worden. Tot hij bij een duikongeluk op zijn 21e zijn nek brak en in een rolstoel belandde. Dit zette zijn leven op zijn kop en maakte dat hij op een heel andere manier ging kijken naar de wereld om zich heen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot cabaretier en spreker - Nederlands eerste sit-down comedian. Zijn optredens raken en vermaken en inspireren je om zelf het verschil te maken, in je werk en je persoonlijke leven. Hij is de auteur van Pak je Carlosmoment.

Over Jaap Bressers
auteur 'Waar een wiel is, is een weg' (bestverkochte managementboek van 2015)

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden