OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
68 resultaten
interview
Leiderschap
23 juli 2010
Linda Huijsmans
7-10 minuten leestijd
Otto Scharmer stelt dat sociale vernieuwing vanuit onszelf moet komen. Hij heeft daarvoor een theorie ontwikkeld, Theorie U. Scharmer gaat er vanuit dat structurele, ingrijpende veranderingen in de maatschappij, ons bedrijf of onszelf, alleen mogelijk zijn als die van binnenuit komen. ‘Een moderne leider is een goede luisteraar, niet iemand die bevelen geeft.’
column
1 juli 2010
Hans van der Loo
5-7 minuten leestijd
Organiseren in turbulente tijden vraagt veel van de inzet en creativiteit van mensen. Om vooruit te komen en nieuwe mogelijkheden te realiseren, moeten bergen werk verzet worden. Organisaties moeten grenzen verleggen en dingen doen die zij nog nooit eerder deden. Hoewel dit lang niet altijd lukt, zijn er wel degelijk organisaties die voorop lopen bij het realiseren van ambitieuze doelstellingen op het gebied van prestaties, goed werkgeverschap en verantwoord ondernemen. Voor zulke organisaties is recentelijk een platform met de veelzeggende naam Koploperz opgericht.
column
28 juni 2010
Guus Hustinx
4-5 minuten leestijd
Gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn belangrijke principes om op een constructieve manier met elkaar om te kunnen gaan in organisaties. Juist in hiërarchische verhoudingen vormen deze principes de smeerolie voor een respectvolle relatie. Als deze principes ontbreken, ontstaan willekeur en oneigenlijke macht.
recensie
Algemeen management
10 juni 2010
Erik de Vries
2-3 minuten leestijd
Volgens auteur Ben Kuiken in zijn boek De laatste manager is het niet denkbeeldig dat onze kleinkinderen het volgende oordeel over de huidige generatie ‘arbeiders’ zal vellen: ‘De laatindustriële mens had zich georganiseerd in grote, logge organen die niet meer te besturen waren en die alleen met angst, onderdrukking of financiële prikkels overeind konden worden gehouden.’ Zelfs voor wie geen kennis heeft van de structuur en werkwijze binnen - grote - bedrijven moet dit herkenbaar klinken.
column
1 juni 2010
Hans van der Loo
5-7 minuten leestijd
Mensen, dus ook managers, zijn vaak ziende blind. Dat is geen moedwil of nalatigheid, maar heeft alles te maken met de mogelijkheden en beperkingen waaraan onze waarneming onderhevig is. Goed leren kijken is niet alleen een onderschatte kunst, maar ook een belangrijke stille kracht.
recensie
Leiderschap
31 mei 2010
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
In zijn boek Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer neemt Dolf van den Berg iedereen die beleidsmatig iets met onderwijs te maken heeft, de maat; politici, bestuurders en leidinggevenden. Zijn oordeel is even genadeloos als herkenbaar: gebrek aan visie, gebrek aan leiderschap en een toenemend aantal leraren dat het allemaal wel gelooft.
column
3 mei 2010
Guus Hustinx
3-5 minuten leestijd
De laatste tien jaar zijn veel ondernemingen omgebouwd naar het Angelsaksische ondernemingsmodel. Dat gaat ten koste van de belangen van medewerkers, klanten en maatschappij. Waar keert de wal dit schip? En kan het ook anders?
nieuws
Algemeen management
12 februari 2010
Joep Schrijvers
3-5 minuten leestijd
Na slow food, slow politics, slow management, slow sex hebben we nu ook slow learning. De slowbeweging lijkt mensen uit meerdere kringen te inspireren. Gisteren waren in Seats2meet in Maarssen ongeveer veertig mensen uit het bedrijfsleven en de overheid bezig zich over de vraag te buigen wat slow learning zou kunnen betekenen.
interview
Strategisch management
1 februari 2010
Rob Hartgers
9-13 minuten leestijd
In hun nichemarkt zijn ze heer en meester, maar het grote publiek kent ze niet. Hermann Simon doet al jaren onderzoek naar de verborgen kampioenen van de economie. Multinationals kunnen nog wat van ze leren, vindt hij.
column
20 januari 2010
Guus Hustinx
3-5 minuten leestijd
De noodzaak van effectief toezicht wordt inmiddels breed onderschreven. Zowel de politiek, het bedrijfsleven als maatschappelijke ondernemers, scharen zich achter het idee van verscherpt toezicht. Maar waar gaat het dan om? Hoe doe je dat dan, toezicht houden? En: wat zijn de dilemma’s die toezichthouders tegenkomen.
interview
Persoonlijke effectiviteit
15 januari 2010
Hans van der Klis
11-16 minuten leestijd
In zijn nieuwe boek Power & love vertelt Adam Kahane hoe hij er door schade en schande achter is gekomen dat macht en liefde, die traditioneel gezien worden als tegenpolen, eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. In de ingrijpende veranderprocessen en complexe sociale vraagstukken waarbij hij als adviseur betrokken is geweest, gaat het niet alleen om goede bedoelingen en welwillendheid, heeft hij ondervonden. ‘Ik heb mijn hoofd een paar keer heel hard gestoten.’
interview
Algemeen management
1 januari 2010
Walter van Hulst
8-12 minuten leestijd
Het Bruto Binnenlands Product (BBP), de ‘gouden standaard’ van veel economen, politici en beleidsmakers, vertoont steeds meer scheurtjes. Dat kon wel eens een flinke zet geven aan andere manieren van economisch denken en doen, niet alleen meer maatschappelijk verantwoord en mens- en milieuvriendelijk, maar bijvoorbeeld ook kleinschaliger.
recensie
Economie
29 december 2009
Erik de Vries
1-2 minuten leestijd
De kredietcrisis heeft een stroom publicaties opgeleverd die allemaal – op z’n minst – een antwoord willen geven op de onvermijdelijke vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook Een menselijke economie van Ad Broere raakt aan deze vraag. De banken hebben het gedaan, is kortweg de uitkomst, ook bij Broere. Maar hij blijft niet oeverloos terugblikken op de rampspoed die ons reeds is overkomen. Broere is geïnteresseerd in het vinden van een oplossing: een structurele, wel te verstaan.
achtergrond
5 november 2009
Dick Pels
5-7 minuten leestijd
De run op de DSB volgde het klassieke scenario van de zichzelf vervullende voorspelling. Geloof en krediet zijn hetzelfde, en schijnbaar massieve financiële instellingen blijken uiterst fragiel wanneer mensen ophouden erin te geloven en hun krediet terugtrekken.
column
1 november 2009
Justin van Lopik
4-5 minuten leestijd
Wat is de emotionele waarde van een familiebedrijf? Volgens de literatuur bereken je die door het verschil te nemen tussen de objectief bepaalde financiële waarde en de uiteindelijk betaalde prijs. Emotionele waarde is dus een vorm van toegevoegde waarde. Hoewel niet altijd zichtbaar, kan die emotionele waarde wel degelijk een leidraad vormen voor de strategie.
interview
Economie
20 oktober 2009
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
In samenwerking met de Postcode Loterij heeft Ruud Koornstra, directeur van Tendris, een grootscheepse actie op touw gezet om Nederland aan de duurzame LED-lamp te helpen. In het boek Wat LED je? beschrijft hij hoe hij zich heeft ontwikkeld van vlotte televisieproducent tot duurzaam ondernemer die dit jaar twaalfde staat in de ‘Duurzame 100’ van dagblad Trouw. ‘Wij hebben een revolutie nodig’, zegt hij. M&L sprak met Koornstra over de prijs van LED-lampen, over de opbrengst in lumen of lux, maar ook over complotdenken en de verstikkende bureaucratie.
achtergrond
Financieel management
30 september 2009
Dick Pels
5-8 minuten leestijd
Het kwam toch nog onverwacht. De G20-top in Pittsburgh sprak niet alleen af dat de deelnemers elkaars economisch beleid intensiever zouden gaan coördineren en toetsen maar ook dat zij de plaats zou innemen van de rijkelandenclub G7, en voortaan ook de opkomende economieën in Azië, Zuid-Amerika, Rusland en het Midden-Oosten zou omvatten. ‘We hebben samen de wereld van de afgrond gered’, sprak Obama niet zonder overdrijving. Wouter Bos sprak zelfs opgetogen van ‘een soort wereldregering’ en was blij dat Nederland daar de facto deel van uitmaakte (eigenlijk moeten we dus spreken van de G20½). Er was geen overkoepelende controle-instantie voorzien, maar het IMF zou een belangrijker rol gaan spelen als beoordelaar, hoewel zonder sanctiebevoegdheid.
nieuws
24 september 2009
Rob Hartgers
3-5 minuten leestijd
Bernard Lietaer, ex-topmanager van de Belgische Nationale Bank en vermaard valutahandelaar, pleit op het PICNIC festival in Amsterdam voor een divers monetair systeem. Want een systeem zonder diversiteit is namelijk instabiel. Lietaer roept bedrijven en gemeenschappen op om zich te ontworstelen aan de macht van de grootbanken. 'Als je geen krediet krijgt van je bank, maak dan gewoon je eigen geld,' stelt hij.
achtergrond
Economie
22 september 2009
Dick Pels
5-7 minuten leestijd
Het is goed te weten waar de dingen vandaan komen, hoe ze ongeveer werken en hoe je ze kunt repareren. Beter in elk geval dan een abstracte samenleving die overal een laag van ‘elektronische bullshit’ overheen legt. De kredietcrisis laat zien wat de risico’s zijn van een virtuele cultuur die leeft van derivaten van derivaten, en die de echte wereld uit het oogt verliest.
recensie
Mens en maatschappij
20 augustus 2009
Annegreet van Bergen
4-5 minuten leestijd
In de zorg wordt nogal eens verzucht: ‘Iedereen is met me bezig, maar niemand ziet me staan.’ In zijn boek THOMAShuis – Hoe zorg ook kan laat Hans van Putten hiervan een aantal sterke staaltjes zien. Maar hij vertelt vooral over het antwoord dat hij verzon. En dat is het spannende verhaal over de Stichting Thomashuizen Nederland, die kleinschalige woonvoorzieningen biedt aan verstandelijk gehandicapten.