OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Economie
Hier vindt u de Bookchats van Managementboek. Auteurs vertellen wie ze zijn, en waar hun boek over gaat.
518 resultaten
Interview
Economie
13 mei 2022
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
Het is hoog tijd dat we China met een andere bril gaan bekijken, schrijft de Belgische tech-ondernemer Pascal Coppens in ‘Kunnen we China vertrouwen?’ Zo gaat het Beijing niet zozeer om macht en controle, maar om economische vooruitgang en stabiliteit. ‘We dreigen een China te verzinnen dat simpelweg niet bestaat.’
preview
Economie
11 mei 2022
Ignace Schops
2-3 minuten leestijd
Gered door de boomkikker beschrijft de verbondenheid van de mens met de natuur. Als we erin slagen de natuur te redden, zal de natuur ons redden. Zonder natuur zal onze voedselproductie verschrompelen, ons drinkwater verdampen en onze gezondheid drastisch verslechteren. Zonder natuur is er geen economie mogelijk. Een preview.
preview
Economie
9 mei 2022
Jan Willem Wensink
2-3 minuten leestijd
De circulaire economie is een belofte die nog een beetje blijft hangen in afwachtend gedrag: consumenten willen wel duurzamer leven maar wachten op bedrijven, veel bedrijven wachten nog op elkaar en op de overheid.
nieuws
Economie
31 maart 2022
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York.
opinie
Economie
7 maart 2022
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
In het najaar van 2021 printte ik 1.000 rondjes op een paar vellen papier. Elk rondje staat voor een week. Om de 52, soms 53 weken zette ik er een jaartal bij. Met die 1.000 weken kom ik ergens in 2041 uit. Dan ben ik tachtig jaar oud, en dat hoop ik dus in goede gezondheid te halen. Elke week kleur ik een rondje in.
preview
Economie
15 februari 2022
Roel Grit
1-2 minuten leestijd
Begrijpelijk voor de leek en in samenhang met elkaar bespreekt scheikundige, meesteruitlegger en bestsellerauteur Roel Grit in 'Wetenschap is geen mening' relevante natuurwetenschappelijke achtergronden bij de klimaat-, energie en stikstofcrisis.
achtergrond
Algemeen management
13 december 2021
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
Mijn eigen creatieve reis begon laat. Niet dat ik als kind iets anders deed als alle andere kinderen: spelen, leren, ontdekken, en fouten maken. Maar dat mocht natuurlijk op een gegeven moment niet meer. Spelen werd hobby, leren werd huiswerk en veel fouten werden onvoldoendes. En mijn reis zal niet veel verschillen van die van anderen.
achtergrond
Algemeen management
1 december 2021
Bertrand Weegenaar
9-13 minuten leestijd
Vormen van een strategie lijkt in deze complexe tijd van veranderingen, transformaties, en crises overbodig. Elke strategie lijkt snel achterhaald. Nog voordat de inkt van het strategisch plan droog is. Maar toch, maar toch… Kortom: over de relevantie van strategie.
nieuws
Economie
25 november 2021
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Over groot denken en origineel denken, opdelen in kleine stukjes, accepteer je fouten, ontwikkelen van zelfcontrole, over gewoon doen, ontwikkelen van een defensief pessimisme en flexibel omgaan met onverwachte situaties. Kortom, moonshots!
preview
Economie
21 mei 2021
Bart Haeck
1-2 minuten leestijd
Het is belangrijker dan ooit om Economie te snappen. En tegelijk kan dat ook, omdat we er al meer van kennen dan we denken. Daarom schreef Bart Haeck Economie – en wat het alledaagse leven ons daarover leert. Een preview.
recensie
Economie
21 mei 2021
Sjors van Leeuwen
6-9 minuten leestijd
Waarom willen China, Amerika en Rusland Europa in hun macht krijgen? Waarom haten Poetin en Trump de Europese Unie? En waarom proberen ze Europa klein te krijgen met handelsoorlogen, verspreiding van nepnieuws en spionage? En wat gaat president Biden doen? Je leest het antwoord in De slag om Europa van Rob de Wijk.
recensie
Algemeen management
19 mei 2021
Elly Stroo Cloeck
5-7 minuten leestijd
De klimaatcrisis lijkt te groot, te complex om aan te pakken. Maar ... dat leek het idee om naar de maan te gaan, in de 60er jaren, ook! Wat we van die missie kunnen leren om het klimaat niet naar de maan te helpen, lees je in Moonshot van Mariana Mazzucato.
recensie
Economie
30 april 2021
Freija van Duijne
4-6 minuten leestijd
De wereld staat voor intens grote uitdagingen, op gebied van verduurzaming, biodiversiteit, inclusiviteit, onderwijs en gezondheidszorg. Dan redden we het niet met doorgaan zoals we altijd deden. Mariana Mazzucato beargumenteert in Moonshot dat we toe zijn aan een grondige herziening van de rol van de overheid om de wicked problems aan te pakken.
recensie
Economie
25 januari 2021
Sjors van Leeuwen
4-6 minuten leestijd
Aangejaagd door de coronacrisis wordt de roep om verandering steeds luider. Het kapitalistische systeem moet op de schop, want er is geld genoeg. We gebruiken het alleen verkeerd. In Een land van kleine buffers lezen we hoe dat komt, en wat er moet veranderen.
recensie
Economie
6 oktober 2020
Elly Stroo Cloeck
5-7 minuten leestijd
We denken inmiddels bijna allemaal wel dat het kapitalisme van vandaag niet zo door kan gaan. Maar hoe dan wel? Daar heeft hoogleraar Dirk Bezemer goed over nagedacht en het nog beter opgeschreven.
interview
Economie
5 oktober 2020
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
We denken te oppervlakkig na over de vraagstukken waar we voor staan. Daarom gebruiken we wel woorden als ‘transitie’, maar we verbinden daar niet de consequentie aan dat we ook structureel aan een ander systeem moeten gaan werken. Met Duurzaam organiseren wil Jan Jonker, samen met medeauteur Niels Faber, niet alleen duidelijk maken dát het anders moet, maar vooral hoe dat kan.
recensie
Economie
2 september 2020
Peter van der Wel
3-4 minuten leestijd
Uncharted: How to map the future together van Margareth Heffernan is een grote lofzang op de onvoorspelbaarheid van het leven. En natuurlijk zou het leven erg saai zijn als alles voorspelbaar zou zijn...
recensie
Algemeen management
11 juni 2020
Sjors van Leeuwen
5-7 minuten leestijd
Disruptieve ontwikkelingen hebben de wereld in zijn greep. Alle sectoren bevinden zich in hun eigen storm en de maatschappij verandert ingrijpend door digitalisering, globalisering en klimaatverandering. Jo Caudron beschrijft in De wereld is rond deze metastorm op het gebied van wonen, werk en mobiliteit en geeft handvatten voor een toekomstgericht transformatieplan.
nieuws
Algemeen management
27 mei 2020
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Het jeukt en het kriebelt. De boodschap van Joost Minnaar en Pim de Morree in Corporate Rebels. Wat zij opschrijven, is niet nieuw, en ook niet innovatief. En toch lijkt het nodig om ‘de boodschap’, in een modern jasje weliswaar, weer op te schrijven en uit te gaan dragen.
nieuws
Economie
7 mei 2020
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Pessimisme is voor losers is de bijzondere correspondentie die Kees van Lede en Joris Luyendijk tussen 26 april 2018 en 16 december 2019 met elkaar onderhielden. Een captain of industry en een journalist.