OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Psychologie
Hier vindt u artikelen rond boeken over psychologie. Van Kahneman tot persoonlijkheidstypen en managementstijlen. Alles voor professionals die met mensen werken.
1.315 resultaten
recensie
Psychologie
10 januari 2025
Danny Mullenders
3-4 minuten leestijd
Met ‘Nietzsche aan de keukentafel’ van Balthasar Thomass is meer dan een boek over filosofie; het is een praktische handleiding die Nietzsche’s complexe ideeën toepasbaar maakt voor het dagelijks leven. Thomass combineert een filosofische uitleg met concrete handvatten, waardoor Nietzsche’s werk toegankelijk wordt voor een breed publiek, van filosofieleken tot meer ervaren denkers.
recensie
Psychologie
8 januari 2025
Ingmar Kappers
2-3 minuten leestijd
In ‘Fluke’ onderzoekt Brian Klaas hoe een combinatie van toeval en onderlinge verbondenheid het leven vormt. Met wetenschap, anekdotes en filosofie laat hij zien dat kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben. Klaas nodigt lezers uit om onzekerheid te omarmen en een bewuste rol te spelen in het beïnvloeden van hun toekomst.
boekenlijst
Algemeen management
24 december 2024
Managementboek Redactie
Het is het einde van het jaar, tijd om lijstjes te delen, tijd om verkoopcijfers voor zich te laten spreken. Dit zijn de 25 bestverkochte managementboeken van 2024! De boeken die iedereen gelezen heeft en die je niet mag missen. Van leiderschap tot psychologie. Van personeelsmanagement tot projectmanagement.
recensie
Psychologie
20 december 2024
Danny Mullenders
3-4 minuten leestijd
In een wereld waarin competitie, drukte en individualisme centraal staan, houdt Claudia Hammond met haar boek ‘De kracht van vriendelijkheid’ een overtuigend pleidooi voor de waarde van vriendelijkheid.
preview
Psychologie
19 december 2024
Eiline Splinter
2-3 minuten leestijd
Denk jij ook weleens: ‘Ligt het aan mij, of hoe zit het?’ Als het even niet lukt, je niet precies weet hoe het verder moet, je misschien zelfs het gevoel hebt dat je er helemaal alleen voor staat en je je dus ook niet gehoord of begrepen voelt? Fantastisch!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
19 december 2024
Ward Grootens
2-3 minuten leestijd
Toen ik 15 jaar geleden de eerste editie van ‘Het slimme onbewuste – denken met gevoel’ van Ap Dijksterhuis cadeau kreeg, dacht ik dat ik een zwaar spiritueel boek door te ploegen had. Niets was minder waar. Verwacht geen Freudiaanse verhandelingen over het onbewuste of een zelfhulpboek om dichter bij jezelf te komen.
recensie
Communicatie en media
18 december 2024
Lisette Lansbergen
3-4 minuten leestijd
‘Beïnvloeden - Hoe je mensen meekrijgt en het verschil maakt’ is een boek met 10 handige tools. Je kunt ze goed gebruiken wanneer je iets voor elkaar wil krijgen op maatschappelijk -of persoonlijk vlak. Ze zijn ook goed te vertalen naar bedrijfscontext. Het boek is bijzonder bruikbaar voor mensen die hier nog weinig ervaring mee hebben, maar ook voor ervaren mensen biedt het goede inzichten.
column
Psychologie
17 december 2024
Roos Vonk
4-5 minuten leestijd
Met interviews en persoonlijkheidstesten proberen selecteurs kandidaten te leren kennen: wat hun drijfveren zijn, waarom ze een functie ambiëren, waar ze goed in zijn en waarin niet. Maar mensen weten dat zelf helemaal niet, ook al denken ze van wel. Zo kom je dus niet veel te weten, legt Roos Vonk uit in deze bijdrage.
preview
Psychologie
17 december 2024
Ernst-Jan Pfauth
3-4 minuten leestijd
Wie heeft er tegenwoordig nog tijd voor reflectie? Bijna niemand. We leven in een maatschappij die is ingericht op afleiding. Verslavende technologieën strijden om onze aandacht en laptopbanen houden nooit op. Met als gevolg dat we géén ruimte hebben om onszelf grote vragen te stellen: waar doen we het voor? Wat is écht belangrijk? Hoe willen we onze tijd invullen?
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 december 2024
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Recent was in het nieuws dat volwassenen dikker en dikker worden, dat gaat over ons fysiek welzijn. Maar ook binnen de geestelijke gezondheidszorg stijgt de vraag, mensen hebben mentale problemen en zoeken ondersteuning. Je mentale kracht vergroten zou al een ontlasting van de GGZ betekenen. Michael Kortekaas zet in ‘Ontdek je mentale kracht’ zijn verkregen inzichten op een rijtje.
column
Psychologie
2 december 2024
Roos Vonk
3-5 minuten leestijd
Als je in de komende maand met de familie, vrienden of collega’s bij elkaar bent, kun je de gelegenheid benutten om bij allen een persoonlijkheidstest af te nemen – met verbluffende resultaten. Roos Vonk vertelt in deze column over het Barnum-effect, en deelt een test waarmee je het aantoont.
achtergrond
Algemeen management
25 november 2024
Bertrand Weegenaar
9-13 minuten leestijd
Het einde van het kalenderjaar nadert. Een moment om stil te staan en vooruit te kijken. Maar het zijn zware tijden. Dagelijks worden we geconfronteerd met ellende uit Oekraïne, Afrika, Israël en Libanon. We zien polarisatie en bevinden ons in diverse transities. Jarenlange inflatie leidt onvermijdelijk tot bezuinigingen; dat is een economische wetmatigheid. En we zijn nog maar net hersteld van de coronacrisis.
preview
Persoonlijke effectiviteit
14 november 2024
Michael Kortekaas
3-4 minuten leestijd
Michael Kortekaas verdiept zich al meer dan dertig jaar in alles wat met mentale kracht te maken heeft. Zijn empathische en praktische no-nonsenseverhaal spreekt iedere keer weer tot de verbeelding. In 'Ontdek je mentale kracht' deelt hij zijn inzichten over focus, energieën stressmanagement, kwetsbaarheid, werkgeluk en leiderschap. Een preview.
preview
Psychologie
8 november 2024
Mil Rosseau
3-4 minuten leestijd
Veel mensen zitten zichzelf in de weg bij hun persoonlijke groei. Ze nemen zich telkens opnieuw voor om dingen anders te doen, maar slagen daar niet in. Deze individuele belemmeringen komen ook tot uiting op het werk. Teamleden gaan bepaalde taken uit de weg. Leidinggevenden pakken niet door op de juiste momenten of halen niet het beste uit hun team. Dat kan anders.
recensie
Psychologie
6 november 2024
Karlijn Pijnenburg
1-3 minuten leestijd
‘Breinrust’ van Inge Declercq is een boek dat je laat nadenken en je helpt om weer rust en balans in je leven te vinden. In een wereld vol informatie en prikkels snijdt Declercq een heel belangrijk onderwerp aan. We weten allemaal dat we te veel tijd achter onze schermen doorbrengen, maar Declercq geeft handvatten om daar iets aan te doen.
recensie
Psychologie
1 november 2024
Danny Mullenders
1-2 minuten leestijd
Ik heb een zwak voor boeken met korte verhalen cq inzichten met een clou, en dit is een uitstekend boek in dat genre. Roos Vonk legt in ‘O nee, dit gaat over mij’ met humor en scherpte onze menselijke onhandigheden en onhebbelijkheden bloot. Als hoogleraar sociale psychologie combineert Vonk wetenschappelijke kennis met alledaagse situaties; deze laatste staan centraal in dit boek.
preview
Communicatie en media
1 november 2024
Donné van Engelen
2-3 minuten leestijd
Beïnvloeden doen we dag in dag uit. Dat is niet vreemd want er is maar weinig waar we controle over hebben. Met mijn boek over beïnvloeden wil ik lezers de tools en de inspiratie bieden om op het werk, thuis, in de buurt en breder in de samenleving impact te hebben
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 oktober 2024
Danny Mullenders
3-4 minuten leestijd
Met het boek ‘Negatief zelfbeeld’ schreef Manja de Neef een toegankelijke en grondige handleiding voor mensen die worstelen met onzekerheid, zelfkritiek en een laag zelfbeeld.
preview
Psychologie
25 oktober 2024
Erik Wegewijs
2-3 minuten leestijd
Ruim 25 jaar was de wereld van de Special Forces mijn werkomgeving en heb ik mijn collega’s als een tweede familie ervaren. Ik ben daar opgeleid en gevormd en heb zelf mensen mogen opleiden en vormen. Ik heb leiding ontvangen en mogen geven tijdens de meest uiteenlopende omstandigheden.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 oktober 2024
Danny Mullenders
2-4 minuten leestijd
In ‘Slow productivity’ gaat Cal Newport in op de vraag hoe we ons werk effectiever kunnen organiseren, in een wereld die voortdurend om snelheid vraagt. Newport ken je misschien al van de bestseller ‘Diep werk’, en om zijn constructief-kritische blik op hedendaagse manieren van werken.