OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 715 van 19.539 resultaten
interview
Leiderschap
6 juni 2012
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
De eerste wet van Ber Damen luidt: er is altijd leiderschap. Maar er zijn meer wetten van de auteur van Het Berenschot leiderschapsboek (‘Naar een nieuwe visie op leiderschap en leiderschapsontwikkeling’). Zo zal formele hiërarchie worden vervangen door natuurlijke hiërarchie en zal gedeeld/ wisselend leiderschap volstrekt normaal gaan worden.
recensie
Psychologie
5 juni 2012
Nico Jong
De wereld om ons heen trekt continu aan onze touwtjes, kleurt onze gedachten en stuurt ons gedrag. Wij zijn marionetten van de context, maar hebben dat bijna nooit in de gaten. Sam Sommers laat zien dat verschillende situaties invloed hebben op alledaagse stemmingen en ervaringen. Door allerlei vormen van context – waar wij zijn, met wie, wat wij om ons heen zien – verandert ons gedrag en ook de manier waarop wij op anderen overkomen. De situatiewetenschap van Sommers toont aan dat onze intuïtieve ideeën over de aard van de mens er vaak naast zitten. Bovendien zijn wij niet altijd de vrije en onafhankelijke mensen die wij menen te zijn. Wij denken ons eigen lot te bepalen, terwijl mensen en situaties om ons heen dramatisch veel invloed hebben op wat wij denken en doen.
recensie
Werk en loopbaan
5 juni 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
De Vlamingen Luk Dewulf en Guiso Vangronsveld hebben het boek 'Help ! Mijn batterijen lopen leeg' geschreven over energieverlies en de overtreffende trap daarvan: burn-out. Het boek heeft twee passende ondertitels waarmee gelijk ook de kern van het boek weergegeven is: 'Een burn-out krijg je niet alleen' (om het relationele aspect van het ontstaan van een burn-out te benadrukken) en 'Kies voor je talent' (waarmee de weg uit een burn-out aangegeven wordt).
column
Algemeen management
5 juni 2012
Ralf Knegtmans
2-3 minuten leestijd
Er zijn verschillende manieren om getalenteerde managers beter te maken. Plaats ze bijvoorbeeld in een context met zeer goede mensen, stel hoge maar realistische doelen waarbij je ze regelmatig uit hun comfortzone haalt, en er gebeuren mooie dingen. Om de cocktail van deze drie ingrediënten nog succesvoller te maken, is het belangrijk om daarnaast regelmatig goede en realistische feedback te geven. Dit laatste lukt helaas maar beperkt binnen de context van het Nederlandse bedrijfsleven.
recensie
Werk en loopbaan
4 juni 2012
Richard van der Lee
2-3 minuten leestijd
Burn-out en talentontwikkeling. Het leek mij in boekvorm een boeiende combinatie om te recenseren. Het is in ieder geval een combinatie, die na het lezen van het boek 'Help! Mijn batterijen lopen leeg' van Luk Dewulf en Guido Vangronsveld, aanzet tot nadenken over de verspilling van talent en de uiteindelijke gevolgen hiervan voor mens en organisaties. Het boek is een absolute aanrader en een must read voor de lezer die het maximale uit zijn talenten wil halen zonder daarbij de passie te verliezen. Kortom, eigenlijk voor iedereen die binnen een profit of non-profit organisatie werkzaam is.
recensie
Verandermanagement
4 juni 2012
José Otte
3-4 minuten leestijd
Werken aan veranderen wordt steeds gewoner. De afgelopen jaren heeft een groep veranderaars, docenten en auteurs, inzichten en concepten rond verandermanagement bij elkaar gebracht in een succesvolle leergang. De leergang, en de ervaringen vormen de basis voor 'Essenties van verandermanagement'.
interview
Strategisch management
31 mei 2012
Hans van der Klis
7-11 minuten leestijd
Met het boek Groeimodellen willen Yousri Mandour en zijn coauteurs Kris Brees en Roy Wenting van adviesbureau ICSB Marketing en Strategie ondernemers en managers uitdagen eens kritisch in de spiegel te kijken. Voldoet hun businessmodel nog wel in een stagnerende markt of is een radicaal andere opzet van het bedrijf nodig om verspilling te ontdekken? ‘Natuurlijk is het doodeng alles om te gooien’, zegt Mandour.
recensie
Strategisch management
31 mei 2012
Richard van der Lee
2-3 minuten leestijd
Nuttig! Dat is in deze de gedachte die na het lezen van de herziene editie van 'Het innovatieboek' naar voren komt. De auteurs Paul van der Voort en Frank van Ormondt hebben in deze een prima naslagwerk over het belang van innovatie geschreven.
recensie
Werk en loopbaan
31 mei 2012
Brigitte Koehler
Met 'Het anti-sleurboek' heeft auteur Bart Flos een echt zelfhulpboek geschreven. Een zelfhulpboek dat werkt. Het biedt eerste hulp aan bij baanbalen en ander werkbederf! En zeg nu eerlijk, wie herkent dat nu niet?
recensie
Leiderschap
31 mei 2012
Joost van Driessen
2-3 minuten leestijd
In 'Teams door het vuur' gebruikt Rob Evers inzichten uit de krijgsmacht om teams in bedrijven te verbeteren. In de Verenigde Staten is het leger al langer een inspiratiebron voor leiderschap in het bedrijfsleven. Nu het Nederlandse leger zich van oefenleger tot 'blooded army' heeft ontwikkeld, kan dat ook in ons land. Iedereen denkt bij het leger aan die bevelen schreeuwende sergeant. De waarheid is gelukkig heel wat bruikbaarder dan die stereotype sergeant doet vermoeden.
nieuws
Coaching en trainen
30 mei 2012
Nienke van Oeveren
Ja, we zijn dol op vragenlijstjes. En sinds bijna elk boek een eigen website heeft, is het heel makkelijk om een vragenlijst online te zetten, een uitslag op maat te geven en de internetter meteen door te sturen naar het boek.
recensie
Personeelsmanagement
30 mei 2012
Richard van der Lee
Must read! Op het moment dat in de inleiding van een boek 'Werknemers worden benoemd als bron voor concurrentievoordeel van organisaties' word ik erg vrolijk. Wanneer daarna ook nog eens de zin volgt; 'Talentmanagement vaak wordt gezien als tactisch probleem op de korte termijn en niet als integrale component van de lange termijn bedrijfsstrategie', gaat bij mij de applausmachine aan. De inleiding vormt de opmaat voor het zeer interessante boek 'De competentiemanager' van Koen Dewettinck et al. Het boek komt op een zeer makkelijk bereikbare plaats in mijn boekenkast te staan.
recensie
Algemeen management
29 mei 2012
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Het is deze zomer, ondanks het EK voetbal en de Olympische Spelen, een beetje stil aan het front van de managementboeken met sport als invalshoek. Toeval is logisch van Cruijffoloog Pieter Winsemius is de uitzondering (naast De perfecte pass, van Ed Weenk).
recensie
Persoonlijke effectiviteit
29 mei 2012
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Wat bewoog Diederik Samsom toen hij besloot namens de PvdA niet mee te doen aan het overleg dat tot het roemruchte Kunduz-akkoord leidde? Was dat inderdaad, zoals hij verklaarde, omdat de lasten nog veel eerlijker verdeeld kunnen worden? Of was het om zijn partij alvast een goede uitgangspositie voor de komende verkiezingen te bezorgen. Of was het een gewiekste poging zich voor het eerst als partijleider krachtig te profileren? Om dat te kunnen doorgronden, heb je ‘entelische intelligentie’ nodig.
interview
Strategisch management
29 mei 2012
Erik de Vries
5-7 minuten leestijd
Gijs van Wulfen schreef in 2006 een eerste versie van zijn boek Nieuwe producten en diensten bedenken. Hierin liet hij Nederland kennismaken met innovatie via de ‘VOORT-methode’. Inmiddels ligt de nieuwste versie in de winkel: Nieuwe producten en diensten bedenken - versie 3.0.
interview
Persoonlijke effectiviteit
29 mei 2012
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Teamuitjes, heidagen, leuk allemaal maar een beetje voorspelbaar. Net zoals de resultaten. Dat het ook anders kan, bewijst Martijn Anderson al enkele jaren met zijn project Bruisende Breinen. Hij ontwikkelde een stappenplan in ‘kaartboekvorm’ dat de ontwikkeling van een ‘bruisend brein’ tot doel heeft: het Kansdenken Kaartboek.
nieuws
Marketing
29 mei 2012
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
‘Waarom heb je nog niet aan guerrillamarketing gedacht?’ Cor Hospes laat tijdens een masterclass zien dat je bij guerrillamarketing vooral een goed idee nodig hebt en medewerking binnen het bedrijf. Een groot budget hoeft niet en het effect is vaak verrassend meetbaar.
recensie
Algemeen management
24 mei 2012
Paul Groothengel
1-2 minuten leestijd
Of het nou gaat om een nieuwbouwproject, het invoeren van Europese regels of de aanleg van een nieuwe metrolijn, er zijn altijd mensen en partijen bij betrokken met uiteenlopende belangen. De vraag is dan: hoe proberen zij hun invloed uit te oefenen? Door tijdig te analyseren wat de belangen en machtsposities van al die mensen en partijen zijn, bereik je eerder breed gedragen oplossingen. Dat stellen Leon Hermans en Telli van der Lei, beide universitair docent aan de TU Delft. in hun boek Actorenanalyses.
recensie
Algemeen management
24 mei 2012
Paul Groothengel
2-3 minuten leestijd
Kies de juiste mensen om je heen. Maak fouten. Gebruik humor om spanningen weg te nemen. Dat zijn een paar van de praktische adviezen die projectmanager Ellen Budde geeft aan managers. Ze is gespecialiseerd in verandertrajecten en schreef Alle kikkers in de kruiwagen.
interview
Organisatiekunde
24 mei 2012
Pierre de Winter
3-5 minuten leestijd
Met het boek Oei ik groei! voor managers hebben Margreet Twijnstra en Frans Plooij geprobeerd de methodologie van het overbekende babyboek los te laten op de ontwikkeling en groei van managers. ‘De persoonlijke groei van mensen is de meest duurzame groei voor je bedrijf.’