Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Frank Vogt - De ideale leider bestaat niet

Diep van binnen weten we dat dé ideale leider niet bestaat. Toch verwachten we dat onze leiders ons foutloos, trefzeker en met oog voor alle belanghebbenden vooruit brengen. We verwachten dat ze antwoorden hebben op alle vragen. Je ziet die hoop terug in opleidingen en in boeken over leiderschap,  waarin een stappenplan wordt aangereikt dat alleen maar hoeft te worden gevolgd.

Frank Vogt | 7 oktober 2022 | 2-3 minuten leestijd

Maar als we eerlijk zijn tegen onszelf, weten we dat het niet zo werkt. Niet voor onze leiders, nationaal of lokaal, en ook niet voor onszelf als leiders. Dat wordt bevestigd als ik spreek met ondernemers en bestuurders over hun leiderschap.

Eerlijk gesprek

Uit deze gesprekken leer ik ook dat het eigenlijk veel makkelijker is dan we denken. We moeten ons namelijk richten op de unieke, individuele leider die we zijn en kunnen worden. Door tijd te nemen voor het eerlijke gesprek met onszelf. Een assessment te maken van ons unieke leiderschaps-DNA. We weten namelijk dat voor leiders belangrijke eigenschappen als empathie, vertrouwen en intelligentie in hoge mate overerfelijk zijn.

Voorbeeldgedrag

Wat niet vaststaat is de mate waarin we deze eigenschappen kunnen ontwikkelen. Die wordt mede bepaald door de omgevingen waarin we leven en werken. De mensen met wie we ons omringen, het soort werk dat we doen, de cultuur van de organisatie. We leren namelijk het meest van de mensen met wie we werken. Niet door hun gedrag te kopiëren, want we zijn geen robots. Maar door te kijken en te luisteren, en bij onszelf na te gaan hoe we dat mooie voorbeeldgedrag in ons eigen DNA zouden kunnen overnemen.

Zelfbewuste leiders

Hoe bewust zijn we ons van die mogelijkheid? Met andere woorden, als we bewust omgaan met onze omgeving en helder voor ogen hebben wat bij ons past, bepalen de keuzes die we maken onze leiderschapsstijl. Is dat niet een veel vriendelijkere, maar ook zinvollere manier om na te denken over ons leiderschap dan een niet-bestaand ideaal na te streven? De wereld van vandaag vraagt om zelfbewuste leiders. Mensen die tijd nemen voor zelfreflectie. Een recente studie van Egon Zehnder liet zien dat 83% van de ondervraagde CEO’s het belang van zelfreflectie op hun leiderschapsstijl onderschreef. Enkele jaren geleden was dat nog 66%.

Tekortkomingen

Dergelijke leiders maken zichzelf niet groter dan ze zijn, maar zeker ook niet kleiner. Ze zetten hun kwaliteiten met volle kracht en bewustzijn in ten dienste van de toekomst van hun organisatie. En maken geen geheim van hun tekortkomingen. Ze zorgen ervoor dat deze voldoende worden gecompenseerd door anderen in hun omgeving. Dát is effectief leiderschap, waarmee deze leiders en hun organisaties het verschil maken. Ze presteren beter en slagen erin mensen te binden en te boeien. Op hun eigen, unieke manier.

Over Frank Vogt

Frank Vogt is expert en coach op het gebied van leiderschap, persoonlijke groei en digitalisering. Als CIO & COO maakte hij ruim 10 jaar deel uit van de directie bij onder meer Staatsloterij, Sdu uitgevers, Wegener en bol.com. Hij is toezichthouder bij een aantal organisaties in de publieke en private sector. Hij is verbonden aan INSEAD als coach voor het MBA-programma.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden