Ontgroeven
Ontgroeven is een manifest waarin de auteur zijn standpunt uiteenzet over de manier waarop de managementindustrie omgaat met de (on)voorspelbaarheid van de toekomst. Kort gezegd wordt die immanente onzekerheid compleet ontkend. De meeste modellen en theorieën in zowel de bedrijfs- als de organisatiekunde wekken de indruk dat de toekomst goed genoeg voorspeld kan worden om haar te kunnen beheersen. Organisatieadviseurs nemen dit kritiekloos over omdat hun opdrachtgevers nu eenmaal concrete resultaten verwachten. Als gevolg daarvan komen organisaties vast te zitten in een groef, in een repetitieve, niet-functionele manier van denken en handelen. De auteur bepleit juist het tegenovergestelde: ontgroeven. Dat is meer dan het simpelweg ‘anders doen’. Of een actie of initiatief ‘ontgroeft’, hangt af van de mate waarin ze disfunctionele Patronen afbreekt.
Het pleidooi voor ontgroeven is in bredere zin een pleidooi voor een nieuw, ‘antifragiel’ (met dank aan Nassim Nicholas Taleb) organisatieperspectief. Antifragiel wil zeggen dat zaken en structuren onder druk niet breken maar juist sterker worden. De auteur presenteert daarvoor twaalf ‘sleutels’, vingerwijzingen om het platgetreden pad van de doorgeschoten hang naar maakbaarheid en beheersing te verlaten. Om op dat alternatieve pad succesvol te kunnen zijn, zijn met name vijf kwaliteiten belangrijk: compassie, een gezonde mate van onverschilligheid, eigenzinnigheid, rebelsheid en vooral verbeeldingskracht. Want dat is waar ontgroeven vooral om vraagt.
In Ontgroeven presenteert de auteur niet alleen een nieuw organisatieparadigma. Hij illustreert dit paradigma namelijk met een groot aantal ‘gedachte-experimenten’ om antifragiel te organiseren. Dat zijn de ‘ruwe behandelingen’ waarnaar de beschrijvende ondertitel van zijn boek verwijst.
Patronen
Zoals landen en volkeren hun eigen patronen hebben, gebaseerd op oeroude religies en tradities, zo kennen organisaties ook patronen. Hoe herken je deze patronen? Hoe kun je ze veranderen? Corporate antropoloog Danielle Braun schreef met het boek Patronen een methodologisch handboek om nog meer precisie in haar denken aan te brengen.
De ingreep
Het mantra de laatste jaren is dat de zorgkosten exploderen. De zorgkosten stijgen namelijk altijd, en nu is er ook nog corona. Peter Bennemeer stelt echter onomwonden dat geld helemaal de issue niet is in de zorg. Er is veel te veel onzinnige zorg. Daarnaast is de zorg in de loop der jaren onnodig complex gemaakt. Het is vooral een kwestie van goed en vooral anders organiseren van zorg. Een routebeschrijving naar betere zorg tegen minder kosten.
RUIS
De wereld zit vol met noise, met ruis: een verschil in oordelen die identiek zouden moeten zijn maar dat dus niet zijn, in tegenstelling tot de bekende bias. Dit leidt net als bias tot cognitieve denkfouten, maar dan op een willekeurige en onvoorspelbare manier. Systeemruis is onzichtbaar, maar komt met een ruisonderzoek aan het licht, en kan door middel van ‘beslissingshygiëne’ worden gereduceerd, zo betogen Daniel Kahneman, Cass Sunstein en Oliver Sibony.
Over Pierre Pieterse
Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.