Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Help, mijn mensen willen telewerken

Nederland is kampioen telewerken: 1 miljoen Nederlanders werken regelmatig thuis. Toch blijft telewerken ook in ons land nog beperkt tot de vrijdag (als het toch al rustig is op de weg) en even de mail checken voordat men in de auto stapt.

Ben Kuiken | 2 mei 2008 | 1-2 minuten leestijd

Vreemd eigenlijk, want flexibel werken heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het beperkt de files en daarmee de schade aan het milieu. Werknemers kunnen gemakkelijker zorgtaken combineren met een drukke baan. Ze zijn productiever dan op kantoor. En ze voelen zich nog beter ook, zo blijkt uit een recent onderzoek van Joseph Grzywacz van de Wake Forest University School of Medicine. ‘Flexibel werken leidt op den duur tot een betere gezondheid en een hoger gevoel van welzijn,’ aldus Grzywacz op Managersonline.nl. Werknemers zijn minder vaak ziek en meer betrokken.

Dus waarom wordt het fileleed alleen maar erger? Waarom gaan we niet massaal thuiswerken? De boosdoener is ook hier weer de manager, die zijn werknemers niet vertrouwt. Piet van Schijndel, de voormalige baas van Interpolis, kreeg één vraag keer op keer gesteld als hij mensen rondleidde door zijn flexibele kantoor: ‘Mijnheer Van Schijndel, hoe weet u nou dat die mensen ook echt aan het werk zijn?’ Het gaat dus volgens Van Schijndel vooral om vertrouwen dat ontbreekt. Sterker nog: we hebben alles volledig dichtgeregeld met regeltjes en controlesystemen.

Maar het tij keert. Door onder meer de vergrijzing en de veeleisende Generatie Y die nu op de arbeidsmarkt komt, zullen werkgevers flexibel werken wel móeten toestaan. Het Nieuwe Werken, zoals dit flexibele werken inmiddels bij verschillende bedrijven is genoemd, komt eraan. Dus manager, wen er alvast maar aan.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden