Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois: De Boekenweek editie

Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.

Marjan Maandag | Aad Goudappel | 17 maart 2025 | 4-5 minuten leestijd

Berts keuze: De uitvreter

‘Behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter’, zo begint De uitvreter van Nescio, een van de klassiekers uit de Nederlandse literatuur. En is er een beter moment denkbaar dan de Boekenweek om je in een monument van je moerstaal te verdiepen?

Er zijn van die boeken die je bijna uit je hoofd kent en die iedere keer weer raken. Door hun personages, hun thematiek, hun taal: ‘Voor de aarde was de zaak eenvoudig genoeg. Die draaide maar om z’n as en vervolgde z’n baan om de zon en had er geen weet van. Maar de mensen erop tobden met moeite en zorg en veel verdriet door de dagen, alsof ’t zonder die moeite, die zorg en dat verdriet geen avond zou worden.'

Japi, heet hij, die uitvreter en zijn grote doel is één worden met de natuur: versterven. Maar de plicht roept en het geld en de maatschappij. Alle vrienden krijgen banen en met de liefde wordt het ook al niets. Op een dag stapt Japi van de Waalbrug en dan zegt Nescio even melancholiek als hartverscheurend: ‘De rivier is sedert naar het Westen blijven stromen en de mensen zijn blijven voorttobben’. Hou het daar maar eens droog bij.

Daans keuze: Scherven

Wat een pil! In verschillende recensies kun je lezen dat het boek beter zou zijn geworden als er een paar honderd pagina’s af zouden zijn gegaan, maar die pretentie heb ik niet. Een schrijver schrijft wat hij denkt dat nodig is voor het verhaal. En wat een verhaal is dit…

Het hele boek lang heb ik A. getwijfeld of het nu wel of niet echt gebeurd is (het is in de ik-vorm geschreven en Easton Ellis neemt zijn eigen jeugd als uitgangspunt), B. om de haverklap Google Maps erbij gepakt om te kijken waar hij nu weer naar toe reed (hij ‘cruist’ wat af en aangezien ik jaren geleden in Amerika op vakantie was, wilde ik weten waar hij nu weer naar toe- of rondreed) en C. mijn hele muziekbibliotheek uit de jaren 80 weer beluisterd (in bijna elke scène zit wel muziek die heel precies beschreven wordt: artiest, album, recensie etc. … smullen voor een muziekfanaat zoals ik).

Het boek speelt zich af in de jaren tachtig als hij een jaar of zestien, zeventien is. Easton Ellis is maar een jaartje ouder dan ik, dus de Werdegang waar hij over schrijft ligt dicht bij me. Behalve dan dat hij een zeer geprivilegieerde Amerikaans jongere uit een zeer goed milieu is en het in Hollywood speelt. De decadentie spat er vanaf, net als de overvloed aan middelen die iedereen gebruikt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De totaal afwezige ouders maken het beeld compleet van een losgeslagen verveelde bende rijkeluiskinderen die ook maar gewoon pubers zijn.

Als je dat accepteert en je overgeeft aan de trip die dit boek is, is het een belevenis, een aanrader. Wel even doorbijten en gezien de nogal expliciete beschrijvingen niet voor de teergevoelige ziel.

Marjans keuze: Pride and Prejudice

In 2025 is het 250 jaar geleden dat de Britse schrijfster Jane Austen werd geboren. Hoe bijzonder is het dat deze vrouw, geboren dus in 1775, in haar korte leven (ze overleed in 1817) in die tijd al zo’n naam maakte met zeven prachtige en door de subtiele humor ook tijdloze romans, die de tand des tijds wonderbaarlijk goed hebben doorstaan? Want wie kent die titels niet: Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, EmmaAl was het maar door de vele verfilmingen en televisieseries die er van de boeken gemaakt zijn.

Hoewel ik de tv-serie van Pride and Prejudice (jazeker, die met Colin Firth als Mr. Darcy… onovertroffen) wel al meerdere keren met veel genoegen heb zitten bekijken, had ik het boek nog nooit gelezen. Dit jubileumjaar moest het er maar eens van komen. En ach… wat was dat genieten… wat een heerlijke suikertaart… ik kan het iedereen aanraden. Hoe ver de Britse standenmaatschappij van rond 1800 ook van onze werkelijkheid af staat, hoe treurig (in onze huidige ogen) ook de vaststaande toekomst van de meer of minder rijke jongedames eruit zag (het huwelijk… en niets meer dan dat), het spel van aantrekken en afstoten in ontluikende liefdesrelaties is toch van alle tijden. De humoristische stijl van deze grootse schrijfster maakt het verhaal ook anno 2025 nog tot een pageturner waar je geen genoeg van kunt krijgen.


Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden