Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Vrouwen aan de top is pas het begin!

In de jaren ‘60 en ‘70 kwamen de eerste gastarbeiders naar ons land. Dat was even wennen voor een volk met Calvinistische wortels, want ze spraken niet alleen een andere taal maar brachten ook een andere cultuur en een afwijkende manier van leven en denken mee. Als gevolg daarvan maakten de Nederlanders kennis met bijvoorbeeld de Italiaanse en Chinese keuken. Helaas blinken wij allang niet meer uit in aanpassingsvermogen. Hierdoor werden de aanvankelijk subtiele lokale gerechten vertaald naar een slappe Hollandse interpretatie. Wie ooit in Hong Kong of Rome heeft gegeten, weet dat wat we hier doorgaans krijgen voorgeschoteld in het beste geval slechts beperkt lijkt op het origineel.

Ralf Knegtmans | 23 juli 2009 | 2-3 minuten leestijd

De traditionele keuken werd aldus gemarginaliseerd door de gemiddelde Nederlandse smaak van de jaren ‘70, en zo vergaat het ook vaak vrouwen in overwegend door mannen bevolkte ‘boards’. Hoewel er studies zijn die aantonen dat vrouwen echt iets kunnen toevoegen en dat RvB’s met twee of meer vrouwen gemiddeld genomen aantoonbaar beter presteren, is het percentage topvrouwen in Nederland nog altijd bedroevend laag. Minstens zo erg is het feit dat het handjevol vrouwen dat de bovenkant van de bedrijfspiramide wel bereikt vaak geacht wordt om louter mannelijk gedrag te vertonen. Resulterend in oneigenlijke concessies. Een serieuze denkfout, want een groot deel van de kracht zat juist in de complementariteit.

Gelukkig zijn er enkele CEO’s die serieus werk maken van diversiteit. De echt vooruitstrevende topbestuurders snappen overigens dat je daarbij beter niet kunt doen aan positieve discriminatie. Hoewel vrouwen iets toevoegen, heb je ook hier te maken met goede en minder goede varianten. Of zoals Neelie Kroes, zelf overtuigd voorvechter van vrouwelijke arbeidsparticipatie, opmerkte tijdens een interview dat ik pasgeleden met haar had: ‘Er zijn diehards en doetjes, dat is bij vrouwen niet anders.’

Iemand die al vroeg door had dat het zinvol is om een managementteam bewust uit te rusten met andersdenkenden, is voormalig BT-topman Ben Verwaaijen. Binnen de hoogste managementlagen van zijn bedrijf creëerde hij destijds een palet aan nationaliteiten. Mannen en vrouwen, maar vooral representanten van verschillende culturen. Sir Ben deed dat niet omdat hij hoog wilde scoren in de ‘diversity polls’, maar omdat hij overtuigd is dat een CEO die zich bewust omringd met sterke mannen en vrouwen die van tijd tot tijd anders durven denken, iets toevoegen aan het business model en aan de collectieve prestatie. Deze verschillen in cultuur en geslacht leiden volgens Verwaaijen tot een ‘conflict with a smile!’ Complementariteit dus die je moet stimuleren en koesteren.

Hoewel de arbeidsparticipatie van vrouwen aan de top in Nederland nog altijd extreem laag is, komen er wel meer serieuze initiatieven. Uiteraard valt dit toe te juichen, want het zal leiden tot het besef dat vrouwen echt iets toevoegen. Met als resultaat dat bestuursvoorzitters actief op zoek gaan naar vrouwelijk talent. Een onbedoeld neveneffect is wel dat andere vormen van diversiteit nauwelijks aandacht krijgen. Ik hoop daarom dat de eerste generatie topvrouwen straks ook werk maakt van het binnenhalen van toptalent met een andere etnische of culturele achtergrond. Een Turkse vrouwelijke baas van Unilever met een imponerende marketingachtergrond, dat lijkt me wel wat!

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden