Je moet altijd blijven gaan, wat er ook gebeurt. Helm op en dwars door die muur heen. Want het universum zal je belonen. En dat verdien jij toch?
Het is misschien wel het slechtste advies ooit, ‘geef nooit op’. Alle goede bedoelingen ten spijt. Vaak wordt deze wijsheid ondersteund met een achteraf gefabriceerd succesverhaal. Je kent ze wel: zeven keer failliet gegaan en toch miljardair geworden. Waarom? Omdat hij nóóit opgaf.
overal inzetbaar
En dat recept is dus altijd en overal inzetbaar, als je sommige life hack goeroes mag geloven. Derde keer afgewezen voor de kunstacademie? Laat je niet van de wijs brengen! De Beatles werden ook eerst vijf keer afgewezen. Of waren dat de Stones? Nou ja, daar gaat het nou even niet om. Het punt is: ze zullen je talent zeker gaan zien! Jij hebt wel talent! Je kan het! Geloof in jezelf!! Aldus iemand die geen flauw idee heeft wie jij bent, wat je wilt of waar jouw talent ligt.
Stoppen
Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij je voor het laatst bij een project afgevraagd waarom je er eigenlijk nog mee doorgaat?
Wij mensen kunnen niet zo goed stoppen met iets waar we al in geïnvesteerd hebben. Want zolang je er nog mee bezig bent, heb je nog niet echt verloren, heb je niet gefaald, ben je niet af. Dan kun je altijd nog volhouden dat de omstandigheden gewoon tegen je zijn. Tijdelijk natuurlijk, want je voelt nu aan alles dat de grote doorbraak nabij is. Tuurlijk joh! Any moment now.
En zo blijven we erin hangen. Uit onvermogen iets los te laten, toe te geven dat het gewoon niet lukt, dat je het verkeerd hebt ingeschat, dat je er gewoon niet zoveel talent voor hebt, dat het in het dagelijks gebruik nogal tegenvalt, dat je het eigenlijk voor iemand anders deed of dat er gewoon geen bal aan blijkt te zijn. Met in verreweg de meeste gevallen uiteindelijk een nog groter verlies tot gevolg. Maar hé: je hebt in elk geval niet opgegeven.
prutser-luipaard
Andere dieren hebben hier helemaal geen last van. Als een luipaard een impala te grazen wil nemen, dan trekt hij om precies te zijn één keer een sprintje. In slechts een derde van de gevallen heeft hij hem te pakken. En als het niet lukt? Dan schudt hij zijn kop, likt zijn linkerpoot en gaat verder met zijn fijne luipaardenleven.
Het maakt hem niet uit of er andere dieren staan te kijken of wat die denken. Niet de angst: nu vinden ze me vast een prutser-luipaard, omdat die gast van de overkant van de rivier vaak sneller iets te snacken vangt. Geen urenlange piekersessie over faalpercentages. Geen mental coach die steeds maar herhaalt: ‘je kunt het Luipie, gelóóf nou toch in jezelf!’
Het luipaard wil gewoon voldoende eten en verspilt geen energie aan kansarme pogingen.
Doorzetten heeft een prijs
En nu denk je misschien: oké, prima. Luipaard springt op impala. Lekker belangrijk. Wat zegt dat over mij, waarom ik wel of niet op moet geven?
Dit is relevant omdat niet opgeven altijd een prijs heeft. Je kunt namelijk op elk moment maar één ding doen, en al het andere niet. Dus terwijl jij als een bezetene druk bent met niet opgeven van waar je ooit om een of andere reden mee begon, kun je andere mogelijkheden niet onderzoeken. Kun je alternatieve paden niet verkennen. Kun je je noodzakelijke chilltijd niet pakken. En die verspilde tijd en energie krijg je nooit meer terug.
experimenteren
Dus alles na een eerste poging uit je tengels laten vallen dan maar? Zeker niet. Want vrijwel niets wat je doet gaat de eerste keer geweldig. Dus het heeft veel waarde om de tijd te nemen om te leren. Om jezelf de ruimte te gunnen te experimenteren, te ontdekken wat werkt voor jou, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt, waar je goed in hoopt te worden, waar je passie ligt, waar je betekenis voor anderen mee hebt. Allemaal goede redenen om ergens mee door te gaan. En het kunnen evengoed allemaal redenen zijn om te stoppen. Omdat je ervan geleerd hebt en weer verder gaat. Omdat je ontdekt dat je op een andere manier meer impact kunt hebben. Of omdat je het gewoon niet leuk vindt, zonder dat je dat hoeft te verantwoorden. Dan is het misschien een uitstekend moment om heerlijk op te geven en je energie ergens anders heen te brengen.
Dus kijk even rond in je leven, pak je meest energiezuigende flopproject stevig vast, schraap je keel nog eens en roep zo hard als je kunt uit het raam:
Ik. Kap. Ermee.
I quit!
Basta!
Over Raymond de Looze
Raymond de Looze schrijft en spreekt over persoonlijke ontwikkeling en een radicale mensen op #1 filosofie voor organisaties. Zijn bedrijf Double-OO helpt waarde voor mensen te vertalen naar waarde voor de organisatie, met op data gebaseerde prioriteiten en hands-on interventies.