We beschrijven in Mentale vooruitgang hoe we, met behulp van de Mentale Schijf van Vijf, onze organisaties en onze samenleving mentaal sterker kunnen maken: gelukkiger, beter gemotiveerd, socialer, betekenisvoller én daadkrachtiger.
Het boek is nuttig voor iedereen die is geïnteresseerd in het versterken van zijn eigen mentale kracht en die van anderen. Het biedt een inspirerend nieuw doel voor onze welvarende samenleving. Mentale vooruitgang als streven naar verdere progressie, mét mensenkennis en mededogen.
Wat is Mentale vooruitgang?
Mentale vooruitgang is het voortdurend verbeteren van onze mentale toestand: de groei van de mentale kracht van personen, gezinnen, organisaties en samenleving. In materiële zin (economisch, technologisch) zijn we gewend aan vooruitgang. Mentaal kunnen we dit ook voor elkaar krijgen. De groei van mentale kracht begint met er doelbewust naar te streven.
Natuurlijk: mentale vooruitgang zal niet altijd in een steile lijn omhoog gaan. Het hoeft ook niet snel, of zonder pauze. Integendeel. Terugval en tegenslag horen bij het bestaan. Rust is een voorwaarde voor (mentale) groei. Wat we willen, is dat mensen, gezinnen, organisaties en samenleving beter leren omgaan met tegenslag. Ook dit hoort bij het bewust en structureel werken aan mentale vooruitgang.
Waarom Mentale vooruitgang?
Mentale vooruitgang is een nieuw verhaal over hoe we Nederland beter en sterker kunnen maken. Net zoals materiële vooruitgang dat was. De afgelopen decennia stond economische groei voorop. Maar ondanks onze materiële voorspoed, gaat het mentaal niet goed met Nederland.
Daarom moeten we nu aandacht gaan schenken aan de mentale kracht van mensen en van de samenleving. We willen verdere modernisering, maar dan mét mensenkennis en mededogen. We willen naar een bredere invulling van vooruitgang, welzijn en welvaart.
Wat is de Mentale schijf van vijf en hoe kan je deze gebruiken?
Hoe kunnen we onze mentale kracht vergroten? Wat zijn de aandachtsgebieden waarop we kunnen letten als we aan de slag willen met onze mentale kracht? De Mentale schijf van vijf is hiervoor een praktisch hulpmiddel, net zoals de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum dat is voor gezond eten.
De Mentale Schijf van Vijf geeft een overzicht van de aandachtsgebieden voor het op peil krijgen, houden of vergroten van onze mentale kracht: Emoties, Betrokkenheid, Relaties, Betekenis en Prestaties. Zodra het in een van de vijf aandachtsgebieden beter gaat, word je als mens mentaal sterker. De schijf van vijf helpt bij het concretiseren van de vele mogelijkheden die we hebben om te werken aan mentale vooruitgang.
Hoe kunnen politici en beleidsmakers met Mentale Vooruitgang aan de slag?
In het boek Mentale vooruitgang geven we een overzicht van de vele doelen die bijdragen aan het vergroten van de mentale kracht van de samenleving. Ook schetsen we denkrichtingen over welk beleid helpt om de maatschappelijke doelen van mentale vooruitgang dichterbij te brengen.
Er zijn vele mogelijkheden, betaalbaar en bewezen effectief. We weten dat de effecten van deze maatregelen zullen bijdragen aan het in gang zetten van de opwaartse spiraal waarin de mentale kracht van ons land naar een steeds grotere hoogte gestuwd kan worden. Onze samenleving mist nog vele zaken waarover je, bezien door de bril van mentale vooruitgang, vanzelfsprekend wilt kunnen beschikken, denk aan mentale gymles op school of aan een Mentaal
Voedingscentrum
Hoe kunnen organisaties met Mentale Vooruitgang aan de slag?
In het boek Mentale vooruitgang geven we ook een overzicht van de doelen die bijdragen aan de mentale kracht van organisaties. Aan de hand van deze doelen kan elke organisatie de vraag stellen: welke doelen van mentale vooruitgang willen wij nastreven? En welke acties kunnen wij ondernemen om deze doelen te realiseren?
De goede voorbeelden liggen voor het oprapen. Ze komen van mentaal florerende organisaties die al langer werk maken van mentale kracht. De belofte van mentale vooruitgang ligt in de manier waarop organisaties zelf in actie komen: elke organisatie kan de mentale vooruitgang op eigen wijze invullen. Leuk, inspirerend én versterkend.
Hoe verder?
De denkrichtingen die we in het boek Mentale vooruitgang verkennen, verdienen verdere uitwerking. Denk aan vragen als: Hoe maken we mentale kracht meetbaar op het niveau van de samenleving? En hoe kunnen we het inpassen in het denken over brede welvaart?
Ons eerste boek is alleen gericht op het maatschappelijke en organisatorische niveau van mentale kracht. Op het niveau van de directe relaties, van het gezin, zijn we nog niet ingegaan. Daar gaan we nu nog werk van maken. Het boek bevat ook diverse inzichten die waardevol zijn voor de mentale vooruitgang op persoonlijk niveau. Ook dit niveau willen we verder uitwerken. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel. Wees welkom en denk mee.
Over Kees Kraaijeveld
Kees Kraaijeveld is medeoprichter en directeur van De Argumentenfabriek. Kees studeerde geneeskunde, filosofie, psychologie en journalistiek. Kees stond aan de wieg van het Platform Zó werkt de zorg en schreef namens het platform diverse boeken over de zorg. Samen met Suzanne Weusten schreef hij het boek ‘Nooit meer de weg kwijt in je brein’.
Over Simone Halink
Over Joep Verbugt
Joep Verbugt was tot 1 augustus 2022 voorzitter van de Raad van Bestuur van GGz Eindhoven. Momenteel is hij onder meer vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, voorzitter van de stichting Vrienden van Mentale Kracht en voorzitter van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK).