Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het mooiste uit de put halen - Groei-principes bij tegenslagen in je leven

‘Het mooiste uit de put halen’ is voor iedereen die in het leven te maken krijgt met tegenslagen en voor professionals die hun cliënten hierbij willen helpen. De auteur, Jesse Jacobs, vertelt over haar boek.

Jesse Jacobs | 14 maart 2022 | 3-4 minuten leestijd

Ik werd in een kort tijdsbestek geconfronteerd met de nodige tegenslagen, zoals een skiongeluk, de dood van liefdevolle naasten, de hersenbloeding van mijn man en een ongewenste kinderloosheid.

Gebeurtenissen die mijn geluk en plezier in het leven stevig onder druk hebben gezet, maar mij tegelijkertijd ook veel hebben geleerd. Toen ik eenmaal kon terugblikken op deze ‘life events’, vroeg ik mezelf af wat mij nu precies had geholpen? Zo zijn de vijf groeiprincipes van mijn Lotusmodel geboren. In Het mooiste uit de put halen leg ik deze groeiprincipes uit en help ik jou om in moeilijke tijden weer rust, perspectief en houvast te krijgen en jouw ‘in-de-de-put ervaringen’ om te zetten in persoonlijke groei.

Door de pijn heen

Niemand vindt het leuk om met tegenslag te worden geconfronteerd. Het is een menselijk mechanisme om pijn en verdriet te willen vermijden en zo snel als mogelijk te zoeken naar grip of oplossingen en weer door te gaan. Ik ben niet de enige die het liefst over de put springt in plaats van erin. De belangrijkste les die ik leerde door de verschillende tegenslagen in mijn leven, is dat je er niet omheen kan - maar er dwars doorheen moet. Het is als de bal onder water: je kunt deze onder water willen houden, maar vroeg of laat komt deze er toch met een enorme kracht uit.

Het lot is niet maakbaar

In onze maakbare wereld zijn we steeds slechter in staat om met tegenslag om te gaan. Het hoort namelijk niet bij het ‘succesvol zijn’. Als je echter persoonlijk wilt groeien én een inspirerend voorbeeld voor anderen wilt zijn, kun je maar beter jouw lot, groot of klein, aanvaarden en doorleven. Pas dan kan je een ware inspiratiebron zijn voor anderen en als mens écht het verschil maken. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot en vaak al helemaal niet zonder worsteling. En gelukkig hoeft dat ook niet. Interessant is de vraag: hoe kan die worsteling je het mooiste uit de put opleveren?

Vijf groeiprincipes

Een eerste stap om persoonlijk te groeien, begint met het Leren (h)(er)kennen van eigen patronen. Het helpt je om op een diepere laag naar jezelf te kijken en jouw patronen bij tegenslag te onderscheiden.

Het tweede principe, Omarmen van het leven, leert je de schaduwzijde van het leven te doorleven en daarmee in de put te springen, met alle pijn en verdriet die daarbij hoort.

Het derde principe, Transparant zijn over je binnenwereld, geeft je inzicht in de mechanismen die je van jongs af aan hebt aangeleerd om je kwetsbaarheid te beschermen. Het leert je om je gemakkelijker te laten dragen en helpen wanneer je tegenslag ervaart.

Het vierde principe, Uitgaan van wat er wél is en daar perspectief aan ontlenen, daagt je uit om op een diepere laag de verbinding met jouw levenstaak te maken. Hoe meer je deze verbinding voelt en daar regie over hebt, hoe meer houvast en richting je bij tegenslag zal ervaren.

Het vijfde principe tenslotte, Schenken van de juiste voeding, helpt je om inzicht te krijgen in de voor jou belangrijke fysieke, mentale, emotionele en spirituele energiebronnen en deze ook effectief te gebruiken bij tegenslag.

Een uniek boek

Met Het mooiste uit de put halen reik ik je een uniek coach- en reflectieboek aan met persoonlijke ervaringen, achterliggende theorie, herkenbare voorbeelden, prachtige gedichten en inzichtgevende vragen.

Het boek is voor iedereen die in het leven te maken krijgt met tegenslagen en voor professionals die hun cliënten hierbij willen helpen.

Over Jesse Jacobs

Jesse Jacobs is psycholoog, heeft haar eigen coachpraktijk en werkt al 25 jaar met hart en ziel als teamtrainer en coach voor tal van organisaties. Daarnaast is zij actief als relatiecoach voor particuliere cliënten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden