Heel wat bedrijven streven ernaar om mens- en innovatiegericht te zijn, maar weinig organisaties slagen daar ook echt in. Inzetten op sensitieve intelligentie is dan de sleutel. Ik schreef dit boek voor alle empaten, sensitieve snelle denkers, risicoanalisten en andere exoten die heel scherpe antennes hebben, maar hun sensitiviteit niet altijd overgebracht krijgen.
Hoofd zoekt hart
Sensitieve intelligentie combineert verschillende aspecten van intelligentie. Het is niet de bedoeling om het traditionele IQ de rug toe te keren. Een leider die traditioneel slim is, maar niet kan inschatten wat er in zijn team gebeurt, zal geen goede leider zijn. Maar zelfs de meest emotioneel intelligente persoon moet ook zijn IQ aanspreken om impact te hebben. Hoofd en hart, ze zijn samen nodig.
Je basisshit is je brandstof
In mijn praktijk en ook bij mezelf ontdekte ik dat veel sensitieve mensen het moeilijk vinden om hun sensitieve eigenschappen ten volle in te zetten. Zo was ik zelf ook bang om mijn eigen waarheid te volgen in een omgeving die dat niet ondersteunt. Ik vond weinig rolmodellen en voelde me vaak anders dan anderen. Dat gaf me meer dan eens negatieve gevoelens. Onder andere het onderzoek van Dabrowski leerde me dat het net die negatieve gevoelens zijn die kunnen aanzetten tot groot leiderschap. Die boodschap wil ik doorgeven aan iedereen die het gevoel heeft niet in het doorsneeplaatje te passen.
De alien komt thuis
Ik wil duidelijk maken dat sensitiviteit een prachtige eigenschap is, waarmee je zonder twijfel het leiderschapsaanzien kunt krijgen dat je verdient. Om dat te bereiken, moet je voorkomen dat je in typische valkuilen trapt, zoals overprikkeling, people-pleasing, overanalyse, faalangst of het impostersyndroom. In mijn boek Sensitieve intelligentie bespreek ik hoe je dat doet aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Het inzicht dat je lichaam nooit liegt is er zo eentje. Het is belangrijk om je lichaam goed te kennen, want je fysieke reacties zijn signaalgevers, ook in meetings en bij presentaties.
Minder powerpoints, meer intuïtie
We bevinden ons allemaal op een spectrum van sensitiviteit: waar de ene hoogsensitief is, is de andere minder sensitief of denkt die misschien zelfs het tegenovergestelde te zijn. Toch zit er voor alle leiders iets ontzettend waardevols in sensitiviteit. In deze complexe tijden komen we er niet meer met alleen maar ons verstand. De realiteit is te ingewikkeld om die volledig te kunnen begrijpen met ons bewuste denken. Als je enkel dat laatste inzet, verengt je wereldbeeld en ga je vooral herhalen wat je al bewust weet, waardoor je ontzettend veel mist. Het is ons onbewuste denken, onze intuïtie – een typisch sensitieve kwaliteit – die ons toegang kan geven tot zo veel meer.
Los teamproblemen op met sensitieve spelers
Wil de samenwerking maar niet vlotten in jouw team? Geen probleem. Het ingrediënt dat je mist, is er al. Je ziet het alleen niet. Denk atypisch. Ook hier biedt sensitiviteit een oplossing die in elke organisatie beschikbaar is, maar die niet wordt ingezet. Sensitieven hebben een signaalfunctie: zij voelen aan wat er niet goed zit in de teamcultuur. Als ze de moed hebben om dat uit te spreken, krijg je in een mum van tijd de psychologische veiligheid, het welzijn en de inclusie en diversiteit waar iedereen naar op zoek is. Die cultuuraspecten krijg je echter niet door enkel met je hoofd programma’s uit te denken. Je moet er je hart voor durven te gebruiken.
Over Ann Baeke
Ann Baeke heeft meer dan 20 jaar professionele management- en communicatie-ervaring. Met haar bedrijf Natural Leadership helpt ze bedrijfsleiders en managers om hun eigen natuurlijke leiderschapsstijl te ontwikkelen, van zelfbewustzijn tot zelfrealisatie.