Het knagende gevoel dat daardoor ontstaat is het sein dat er iets moet gebeuren. Sinds de start van mijn coachpraktijk in 2011 heb ik deelnemers met tal van verschillende leiderschapsdoelen gecoacht. En ondanks dat het iets dan met allerlei verschillende termen wordt omschreven, zijn de doelen daarbij steevast onder een vijftal noemers te scharen: leiderschapsstijl, vaardigheden, authenticiteit, fairness en persoonlijk en/of professioneel leiderschap.
Inventarisatie
Belangrijk is dat deze termen duidelijk gedefinieerd zijn. Boost je leiderschap geeft je een heldere definiëring: ik heb de termen in proportie gebracht en ontdaan van onnodige tierelantijntjes. Dat was nodig om de inventarisatie te vergemakkelijken: beantwoord je de inventarisatievragen, dan heb je daarmee zowel je aandachtspunten als je doelen bij het vijftal bepaald.
Out-of-the-box
Je realiseert die doelen op een out-of-the-box manier. De uitleg die mijn deelnemers daarover krijgen, geef ik je ook in mijn boek: in woord, beeld en voorzien van voorbeelden. Daarbij ga ik in op hoe je een stevige basis onder je leiderschap realiseert en hoe je succesvol authentiek en fair leiderschap neerzet en vormgeeft. Out-of-the-box hierbij is, dat je gebruik maakt van de combinatie ervaringsgericht leren met paarden en online en offline coaching en training.
Authenticiteit en eerlijkheid
En dan een van mijn stokpaardjes: authenticiteit. Er wordt – terecht - veel belang aan authenticiteit toegeschreven. Maar, daarbij valt me op dat er best-wel-vaak wordt voorbijgegaan aan het feit dat authentiek leiderschap geen synoniem is voor effectief, goed en eerlijk leiderschap. Terwijl je als je authenticiteit aanvult met eerlijkheid (fairness) een wereld van verschil kunt maken! Waarbij het dan wel nodig is dat je zowel bij authenticiteit als bij fairness aan een drietal voorwaarden voldoet. Oftewel: je bent er niet met zo nu en dan authentiek en fair te zijn!
Heb je lef?
Leiderschapsontwikkeling met behulp van paarden is een tikkeltje uitdagend: dit komt doordat een paard groot is en doordat deze aanpak redelijk onbekend is. Er is wat lef nodig om hiermee aan de slag te gaan, net zoals ik lef nodig had om mijn bedrijf te starten! Heb je dat lef? Dan blijkt dat ervaringsgericht leren met paarden verhoudingsgewijs snel tot resultaat leidt. Niet gek in de wetenschap dat ervaringsgericht leren in zijn algemeenheid garant staat voor goede resultaten. En werk je daarbij dan met paarden dan is dit eens te meer evident, wat komt doordat er geen woord aan te pas komt. Paarden maken ons namelijk op non-verbale manier duidelijk hoe we overkomen en wat ons gedrag teweegbrengt: je ziet en ervaart het zelf!
Hoe en waarom
Hoe dat allemaal precies werkt, waarom het zo goed werkt en wat er daarbij zoal te zien en ervaren en te leren is, leg ik vooraf steevast uit aan de deelnemers. Deze uitleg heb ik aangevuld en inclusief voorbeelden en foto’s in het boek opgenomen, en maakt duidelijk we met dank aan de aard en natuur van de paarden veel kunnen opsteken.
Vooruit in leiderschap en leven
Breng ik die uitleg terug tot de kern, dan is de werkwijze simpel: je gaat proberen of je contact met een paard kunt maken. Lukt dat, dan doe je samen met het paard een oefening om te zien hoe het er voorstaat met je leiderschap. Gedaan? Dan reflecteer je over de interactie met het paard en bepaal je op basis daarvan aandachtpunten en oplossingen.
Samengevat vind je als je jezelf wilt ontwikkelen, op zoek bent naar authenticiteit en fairness en/of een verschil wilt maken, in mijn boek Boost je Leiderschap volop inspiratie, ideeën en een praktische – en een tikkeltje uitdagende – op de praktijk gebaseerde aanpak, die je vooruithelpt in je leiderschap en je leven!
Over Margaretha Noordanus
Margaretha Noordanus (1965, Huizen NH) is coach, trainer, auteur, recensent en specialist op het gebied van ervaringsgericht leren met paarden. Naast ruime ervaring in diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid heeft Margaretha uitgebreide kennis met betrekking tot paarden en hun onderlinge interactie en communicatie, gedrag en gezondheid en de paard-mens relatie.