In de loop van ons leven, en zeker in onze jeugd, nemen we onbewust beslissingen die ons op dat moment van pas komen, maar ons later in de weg zitten. Je hebt bijvoorbeeld geleerd beleefd te zijn en netjes je beurt af te wachten. Dat is niet altijd helpend, bijvoorbeeld als je een baan erg graag wilt hebben en er meerdere kandidaten zijn. Dat maakt de oude beslissing niet verkeerd, maar wel onhandig.
Schakel tussen willen en doen
Wanneer je zo’n impliciet besluit kent, ben je ook in staat om dat opnieuw te overwegen en een nieuwe beslissing te nemen. Dat noemen we herbeslissen. Bij herbeslissen start je met het waarderen van je oorspronkelijke leerproces en beslissingen, en ontwikkel je nieuwe oplossingsmethoden. Het is de ontbrekende schakel tussen willen en doen.
Zelf heb ik als klein kind besloten om heel braaf te zijn om mijn zieke moeder niet tot last te zijn. Het leidde ertoe dat ik extreem conflictvermijdend werd en mijn eigen behoeften opofferde als iemand anders iets nodig had.
Het leverde me destijds veel complimenten op, maar later merkte ik dat dit gedrag me beperkte in mijn mogelijkheden. Toen ik daar steeds meer last van kreeg, ging ik in psychotherapie. Maar dat bracht onvoldoende verbetering.
redecision – herbeslissen
Toen ontdekte ik redecision – herbeslissen. Daarmee keek ik, onder begeleiding, terug op mijn persoonlijke geschiedenis om de kernoorzaken van mijn conflictvermijdende gedrag te ontdekken. Vervolgens leerde ik het succes te zien van mijn beperkende factoren, de kracht van die eerste beslissingen anders te benutten en aan te vullen met nieuwe.
Mijn invoelingsvermogen heb ik behouden en verder ontwikkeld. Mijn pleasegedrag heb ik omgebouwd tot een sterk zorgend confrontatievermogen: ik zeg tegenwoordig nee als ik iets niet wil of als iets niet bij me past en zie conflicten niet als een bedreiging, maar als een mogelijkheid om dichter tot elkaar te komen.
Krachtig instrument
Herbeslissen werd destijds in groepsverband toegepast als vorm van psychotherapie. Ik ben het als pionier gaan inzetten in organisaties en heb de methodiek in die richting verder ontwikkeld. Het blijkt een enorm krachtig instrument voor persoonlijke groei, leiderschap en coaching in het bedrijfsleven, met vaak verbluffende resultaten.
Deelnemers noemen mijn trainingen onder meer ‘levensveranderend’, ‘ongewoon’ en ‘zeer effectief’. Op individueel niveau ervaren zij na één of enkele sessies meer zelfbewustzijn, meer zelfacceptatie en een positieve verandering in relaties. Ook op zakelijk gebied zien zij positieve effecten. Zo melden deelnemers een positieve groei in hun leiderschapsvaardigheden en een toename van hun professionele effectiviteit. Dat heeft een gunstig effect op hun managementvaardigheden en de productiviteit van het hele team.
Duurzame resultaten
Vaak hoor ik dat mensen na een trainings- of coachingstraject na verloop van tijd weer terugvallen in hun oude gewoonten, maar bij herbeslissen niet. Hoe kan dat? De kern van het succes van herbeslissen ligt in de koppeling tussen de protocollen van ons brein (onze hardware) en ons scenario, de gebeurtenissen en verhalen waarmee we ons leven begrijpen en er betekenis aan geven (onze software). Daardoor kom je sneller tot duurzame resultaten. Als je dat proces ook nog doormaakt in groepsverband en die persoonlijke groeiresultaten koppelt aan bedrijfsdoelstellingen, dan is borging verzekerd. Bovendien zorgt de koppeling aan bedrijfsresultaten ervoor dat je permanent je nieuwe successen kunt zien en meten en dat je er ook nog erkenning voor krijgt.
Over Mil Rosseau
De bedrijfspsycholoog Mil Rosseau is internationaal executive coach voor leidinggevenden, teams en professionals. Hij is oprichter van het Business Institute for ReDecision. Herbeslissen is oorspronkelijk ontwikkeld voor psychotherapie.