Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Ben jij wel een gezonde baas? -  Zadel je medewerkers niet op met jouw blinde vlekken

‘Teams komen niet verder in hun ontwikkeling omdat hun leidinggevende niet verder is in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.’ Dit inzicht, opgedaan tijdens mijn 25 jaar als (team)coach in organisaties, is de belangrijkste reden waarom ik ‘Ben jij wel een gezonde baas?’ heb geschreven.

Brend Seinen | 18 december 2024 | 2-3 minuten leestijd

Als leidinggevende ben je, net als ieder ander, gewoon een mens. Maar je hebt ook ‘macht’. Jij bepaalt immers zaken zoals salarisverhogingen en contractverlengingen. Juist die combinatie maakt dat jouw gedrag extra gewicht in de schaal legt. Het verdient daarom extra aandacht en reflectie.

Trauma’s?

Ik zeg wel eens: niemand komt ongeschonden uit zijn jeugd. Iedereen heeft in zijn jeugd wel gedrag afgeleerd dat toen niet geaccepteerd werd en je bijvoorbeeld verdriet of pijn opleverde. Misschien mocht je niet huilen als je verdriet had en werd je aangespoord om ‘even flink te zijn.’ Het uiten van emoties of ruimte geven aan je behoeften kan daardoor een levenslang thema worden in relaties met anderen, waaronder dus ook je collega’s en medewerkers.

Ongezond bereik

Maar er is meer. Als bepaalde aspecten van je persoonlijkheid er niet mogen zijn, versterk je vaak tegenovergesteld gedrag. In het voorbeeld hierboven zou dat kunnen betekenen dat je jezelf juist ‘neerzet’ of een ‘rol speelt’. Hierdoor raken beide kanten van deze (sub)persoonlijkheids-as in een ongezond bereik.

Blinde vlekken

Deze onbalans is zo vertrouwd geworden dat je het zelf niet meer doorhebt. Het is als het ware een tweede natuur. Hier gaat het, mijn inziens, vaak mis, vooral omdat je als leidinggevende ook macht hebt en je meestal niet onomwonden feedback krijgt. Jouw onbalans heeft dan een kleine of grote impact op de relaties in je team.

Hoe word je dan weer gezond?

Hier gaat het grootste deel van mijn boek over. Aan de hand van het acroniem HEALTH beschrijf ik zes stappen om de eigenschappen die je hebt weggedrukt, weer te omarmen.

De eerste stap is het Herkennen van je blinde vlekken. Hierbij spelen je collega’s een cruciale rol: zij zien vaak wél waar je in onconstructieve gedragspatronen vervalt. Bovendien heb je hen nodig om je hier steeds weer op te wijzen.

Mijn stelling is dat je het verleden niet kunt veranderen. Wat je wél kunt doen, is telkens opnieuw bewust te leren kiezen om niet terug te vallen in oud gedrag.

Om dit proces te ondersteunen, is een klimaat van veiligheid en openheid essentieel. Dit is vaak gemakkelijker te realiseren binnen je managementteam (MT), omdat dit een kleinere groep is. Daarbij breng je natuurlijk binnen het MT ook je persoonlijke patronen mee. Jij hebt die van je collega’s waarschijnlijk allang opgemerkt en zij zien ook de jouwe.

Een aanpak met dubbele winst

Het mooie van deze aanpak is dat het mes aan meerdere kanten snijdt. Niet alleen ga jij gezonder leidinggeven; ook je collega’s ontwikkelen zich. Bovendien versterken de gesprekken en het spiegelen onderling de wederzijdse verbinding. Dit vormt het fundament voor een soepele samenwerking.

Je combineert hiermee een traject voor leiderschapsontwikkeling én managementteamontwikkeling, direct gekoppeld aan de praktijk van alledag.

Om je hierin te ondersteunen, bevat Ben jij wel een gezonde baas? tal van oefeningen, zowel individueel als voor je MT. Ik zou zeggen: aan de slag!

Over Brend Seinen

Brend Seinen (1971) werkt als organisatie- en -(team)coach onder de naam van Passie in Bedrijf en Spirit Leadership. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaringen met (inter)persoonlijke ontwikkelingsprocessen en cultuurveranderingstrajecten. Hij is Master in Arbeids- en Organisatiepsychologie en gecertificeerd intercultureel (team)coach. Daarnaast deelt hij zijn ervaringen en inzichten middels boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden