Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Gegijzeld door jezelf - Zeven sleutels voor krachtig en verbindend leiderschap

Leidinggevenden worden vaak geacht het ‘beter’ te doen dan de rest. Ze moeten sterker zijn, ze mogen niet falen, ze mogen niet uitvallen, … Ze worden beïnvloed door belemmerende overtuigingen. Om een aantal taboes rond leiderschap en kwetsbaarheid te doorbreken schreven Brigitte Ballings en Steve Vandenberghe – in een unieke combinatie van coach en coachee -  ‘Gegijzeld door jezelf’

Brigitte Ballings | 11 juli 2024 | 3-4 minuten leestijd

Als coach zie ik vaak leiders die zichzelf zijn kwijtgeraakt en zich niet goed voelen in hun vel. ‘Ik ben zo blij dat ik deze coaching ben opgestart, nu heb ik eindelijk een neutraal en objectief klankbord gevonden’, zeggen ze. Maar wat als je die veilige sparring partner niet hebt? Hoe gaan leidinggevenden om met de vele uitdagingen die hen gijzelen en hoe die bespreekbaar maken? Kwetsbaarheid, burn-out, demonen, angsten, zoveel thema’s die nog steeds taboe zijn.

Mensen raak je niet met perfectie, wel met kwetsbaarheid en emotie’

Voor leiders is dat niet anders. Steve Vandenberghe – voormalig leerkracht en schooldirecteur, vandaag politicus – is een van hen. Bij hem leidde de druk van het leiderschap in 2021 tot een zware burn-out. Via een coachingtraject met mij ging hij zijn kwelgeesten te lijf, leerde omgaan met zijn uitdagingen, krabbelde recht en kwam weer in zijn kracht te staan. Met Gegijzeld door jezelf brengen wij de authentieke kwetsbare getuigenis van Steve, de mens achter de politicus, gegijzeld door zichzelf. Als coach, vriendin en vertrouwenspersoon, vul ik zijn verhaal aan met inzichten voor nieuwe, toekomstige en ervaren leiders.

Voorbij de schaamte van kwetsbaarheid

Leiders botsen af en toe tegen een muur. In Gegijzeld door jezelf tonen wij aan dat je laten begeleiden geen teken van zwakte is. Integendeel, de krachtige leider durft in de spiegel kijken en doet daarvoor best beroep op een neutrale, veilige, objectieve en uitdagende sparringpartner. Met dit boek willen we vanuit onze eigen kwetsbaarheid leiders de kracht geven om zichzelf in vraag te blijven stellen. Zodat ze niet langer gegijzeld worden noch door externe factoren noch door zichzelf en zonder enige schaamte hun uitdagingen kunnen bespreken. Met ons boek helpen we hen op weg naar authentiek en verbindend leiderschap en vooral naar de ‘echte’ versie van zichzelf. Niet omdat we denken het zelf beter te weten. Wel vanuit onze respectievelijke missie om te inspireren. Vanuit onze nederigheid als leider en als coach. Met één belangrijke boodschap: als leider hoef je het niet alleen te doen.

Zeven sleutels

Gegijzeld door jezelf is een mix van openhartige anekdotes van een leider die geen enkel taboe uit de weg gaat en een doeboek voor de lezer op zoek naar strategieën om nooit meer gegijzeld te worden. We behandelen 7 thema’s die elk op hun manier de leidinggevende de das kunnen omdoen: is leidinggeven wel je roeping? Hoe gezond is de cocktail perfectionisme en leiderschap? Mag een leidinggevende deconnecteren? Hoe je grenzen aangeven? Hoe omgaan met feedback en bagger? Hoe sereen conflicten aanpakken, confronteren én verbinden? Hoe een secure base leider zijn? Elke sleutel vertrekt vanuit het persoonlijke verhaal van Steve en wordt theoretisch – maar pragmatisch – gekaderd door mezelf. We geven de lezer ook extra reflectievragen en praktische opdrachten

Herkenbaarheid

Met ons boek in de hand willen wij het gesprek aangaan met leidinggevenden en herkenbaarheid stimuleren. Ook voor niet leidinggevenden is ons boek een nuttige spiegel, want leiderschap begint bij zelfleiderschap. Leiders zijn ook maar mensen en elke mens loopt wel eens tegen een of meerdere van de aangehaalde valkuilen aan. Gegijzeld door jezelf doet stilstaan en reflecteren de vele uitdagingen waar je als leider en als mens voor staat.

Over Steve Vandenberghe

Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene en Vlaams Volksvertegenwoordiger, was daarvoor leerkracht, schooldirecteur en schepen. Hij is de bezieler van de transitie binnen zijn lokaal bestuur van het “oude secretarismodel” naar een “moderne organisatie” gedragen door gedeeld en secure base leiderschap.

Over Brigitte Ballings

Brigitte Ballings, door het ICF erkend leiderschaps- en veerkrachtcoach, zaakvoerder van Bounce Back Coaching, bouwde een loopbaan op in de bankwereld, waarvan 17 jaar in HR. Zij coacht professionals bij transities in hun leven en inspireert hen in hun zoektocht naar zelfvertrouwen, veerkracht en zingeving

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden