Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kijk het beest in de bek

Een aansprekend boek met een mooi omslag: een olifant die in een kantooromgeving loopt. De boodschap van Kijk het beest in de bek van Simon van der Veer is meteen duidelijk.

Annemiek Sierhuis | 3 juli 2020 | 1-2 minuten leestijd

Het boek heeft negen hoofdstukken en een nawoord door de voorman van de band De Dijk, Huub van der Lubbe. Graag begin ik deze recensie met zijn woorden te citeren:

"Ik neem een paar andere ogen.
Blauw en niet meer zo zwart.
Want het is niet wat het lijkt,
maar hoe je het bekijkt.
Dus ik krijg ook een heel ander hart."

Een kleine teleurstelling voor mij bij het ontvangen van het boek vanwege het kleine aantal pagina's en de kleine letters. Daarna veel leesplezier en goede inzichten. De lay-out is kleurrijk met een foto aan het begin van elk hoofdstuk en soms een uitspraak uitgelicht op een hele, gekleurde pagina.

De schrijver van dit boek is naast organisatieadviseur ook radiocolomnist. Het boek is een bundel van zijn populaire columns, negen in dit geval.

Simon van der Veer gaat de olifant in de kantoortuin niet uit de weg. Hij erkent dat managers soms verdrinken in hun werkzaamheden, doelstellingen en veranderprocessen. Daarbij is het soms verleiding om die olifant maar even te laten staan en eerder voor schijnoplossingen te kiezen. Het beest in de bek kijken staat voor hem voor onverbloemd en nuchter de werkelijkheid te aanschouwen. Hij wil de lezer aan het denken zetten én dat lukt!

Hij schopt tegen heilige huisjes aan en hij onderbouwt zijn argumenten.

Het leest prettig omdat Simon van der Veer herkenbare situaties beschrijft. Bovendien heeft Van der Veer de nodige humor. Helaas zijn de situaties wel echt, en niet altijd om te lachen.

Loze woorden zoals 'cultuuromslag' worden door de auteur genadeloos neergesabeld. Onder andere met de woorden 'cultuuromslag kan alleen door collectief ontslag'. Van der Veers woorden zetten je aan het denken. Niets lijkt meer een oplossing, die alle problemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Ik vind Kijk het beest in de bek een aanrader. De titels van negen hoofdstukken zijn meer dan uitnodigend. De inhoud van de hoofdstukken staat als een huis.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden