Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van uitgeblust naar energiek - 'Een heerlijk praktisch boek'

Van uitgeblust naar energiek van Annita Rogier  is een heerlijk praktisch boek met een fijne opbouw. Veel uitleg, oefeningen, tips met plaatjes die verhelderend zijn en de tekst kracht bij zetten.

Saskia Rasker-Boerema | 10 juli 2020 | 2-3 minuten leestijd

Van uitgeblust naar energiek is een goed boek om te gebruiken wanneer je stressklachten ervaart en zelf al enigszins weet waar het probleem ligt. Je kunt dan gemakkelijk die opdrachten en tips eruit pikken die op jou van toepassing zijn. Maar ook wanneer je burn-out ben geraakt is het boek goed te gebruiken ter ondersteuning van het proces, zoals beschreven staat op een van de eerste pagina's. De hulpverlener/professional kan jou dan vertellen welke onderdelen van het boek op welk moment goed te gebruiken zijn en opdrachten eventueel nabespreken. Wat ik persoonlijk miste is dat er geen praktische tips gegeven worden over het onderwerp (chronische) stress in combinatie met ouderschap terwijl dit, wanneer je als vader/moeder stressklachten ervaart, een lastig proces kan zijn. De tekst is makkelijk leesbaar en bestaat uit korte stukjes waardoor het, ook wanneer je concentratieboog kort is, goed te lezen is.

Opladen, oplossen en aanpakken
Drie fasen worden beschreven: opladen, oplossen en aanpakken. Ze geven richting in het herstelproces. In de eerste fase worden onderwerpen zoals: wat is stress, wat zijn de klachten en wat is het verschil tussen burn-out en depressie aangestipt. Je wordt geholpen met het inzichtelijk maken van jouw situatie, jouw klachten, jouw stressfactoren (onder andere) door het invullen van lijstjes. Heel fijn, want het is vaak lastig om dit zelf uit de losse pols op te schrijven. Helemaal bij (chronische) stress werkt het hoofd niet altijd naar behoren. In de tweede fase ga je meer in de actiestand en aan de slag met de verschillende stressbronnen. De paragraaf met de titel ‘stressverhogende persoonlijke stijl' zorgde bij mij voor veel herkenning en de bijbehorende vragenlijst ‘stressbeleving en persoonlijke stijl' zette dit kracht bij. In de laatste fase wordt er aandacht besteed aan het terugkeren naar de werkvloer waarbij duidelijk beschreven wordt je coach, psycholoog (of andere behandelaar) te betrekken en je goed voor te bereiden in overleg met de werkgever. Praktische bijlagen zoals een zoals een terugvalpreventieplan en overzichtelijke lijstjes met de titel ‘eerste hulp bij stress' zorgen voor extra praktische toepasbaarheid.  

Fris uiterlijk


Het boek heeft een leuke frisse voorkant wat ervoor zorgt dat het boek er voor mij uitspringt. Op de witte pagina's springen de blauwe accenten eruit. Er wordt gewerkt met leuke symbolen die de verschillende onderdelen in het boek aangeven; uitleg, doe-opdracht, vragenlijst, invuloefening, oefening, tip, wist-je-datje en breintraining. Deze woorden geven ook meteen weer de praktische toepasbaarheid van het boek weer. Niet te theoretisch maar vooral ook doen.
Over Saskia Rasker-Boerema

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundie op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en is momenteel haar eigen bedrijf, Praktijk Leef het voor, aan het opstarten. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden