Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eenden, Appeltaarten en Zwarte Gaten - Een smörgåsbord vol samenwerking

In Eenden, Appeltaarten en Zwarte Gaten deelt Jorien Enninga een aantal anekdotes. Die gaan allemaal over samenwerking. Voor elke coach of manager is er wel één uit te plukken.

Rick Lindeman | 16 juli 2020 | 1-2 minuten leestijd

'Een Eitje Tikken', zo noemt Jan Lammers de actie van Max Verstappen en Lewis Hamilton in de Grand Prix van Bahrein in 2018. Beide coureurs waren aan het klooien totdat Verstappen eraf vloog. Wie schuld had aan dit incident? De ander uiteraard. Lammers concludeerde 'Het mooie is, dat ze beiden hadden kunnen afvliegen, en dan ook beiden gelijk hebben'.

Deze anekdote is een van de vele anekdotes die de Vlaamse auteur Jorien Enninga op ons afvuurt in Eenden, Appeltaarten en Zwarte Gaten. Het zijn allemaal anekdotes die gaan over samenwerking. Voor elke coach of manager is er wel één uit te plukken.

In Zweden hebben ze een feestmaaltijd die Smörgåsbord heet. Het is een buffet met veel verschillende gerechten, waar een zekere samenhang en verloop in zit. Men begint bij koude vis, en gaat langzaam naar de koude gerechten.

Enninga presenteert haar boek op een vergelijkbare manier. Elk hoofdstuk begint met een buffet van 9 afbeeldingen, waar ze vervolgens haar anekdotes aan op hangt. Langzaam komt ze van mooie voorbeelden tot een praktische toolbox.

De meeste gerechten (anekdotes) zijn prima leesbaar en prikkelend. De poging tot samenhang voelt soms wat geforceerd aan. Uiteindelijk pluk je er vooral een aantal mooie metaforen uit voor je praktijk. De tools aan het einde dragen hier ook aan bij.

Al met al is Eenden, Appeltaarten en Zwarte Gaten meer een tussendoortje dan een viergangenmaaltijd. Enninga heeft duidelijk veel ervaring als coach en adviseur en is daarmee een goede kok. Een Meesterchef die alles combineert is ze echter niet.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is gecertificeerd facilitator en design thinker. Hij is facilitator bij LEF Future center van Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van het Faciliteer Atelier.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden