Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Persoonlijke ontwikkeling op maat - 'Genoeg om mee aan de slag te gaan'

Persoonlijke ontwikkeling op maat; word een ongelofelijk rijk mens van Tiny Kanters is een boek dat bedoeld is om de lezer te helpen zelf aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling te werken.

Sippy van Akker | 10 augustus 2020 | 3-4 minuten leestijd

Persoonlijke ontwikkeling op maat van Tiny Kanters is helder en toegankelijk geschreven, zet aan tot flink wat reflectie en doet dat met vragen die voor veel mensen nuttig kunnen zijn om aan zichzelf te stellen. Het boek is mooi, helder en rustig vormgegeven en er zit ongetwijfeld voor elk wat wils en wat nuttigs in. Er valt genoeg te leren voor iedereen die het boek erbij pakt.

Heb ik dan geen enkele kritiek? Ja: twee dingen. Er wordt heel kort uitgelegd wat nuttig is en waarom, maar vaak niet hoe je dat dan voor elkaar krijgt. Voor dingen die je lastig vindt, kan ik me voorstellen dat je je het leest en denkt: hoe dan? Het doet me denken aan mensen die zeggen: Maak je niet zo druk, maar als je je wél druk maakt, heb je niet zoveel aan die opmerking. In het boek wordt wel her en der een tip gegeven, of wordt geadviseerd om voor de hele lastige dingen toch professionele hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een therapeut.

En voor mij wordt het boek na verloop van tijd een tandje te zweverig. Of spiritueel zo u wilt. Kanters reikt veel nuttige handvatten aan, maar raakt me met die - in mijn ogen - zweverigheid ook kwijt. Een voorbeeld is dat je zou overwegen dat je meerdere levens hebt (gehad) en ook nog toekomstige levens zou hebben. Ik vind persoonlijke ontwikkeling zeker van belang, maar dit is me toch wat te fuzzy. Dat laatste laat onverlet dat dit volgens mij voor veel mensen een mooi raamwerk om te komen tot zelfreflectie en te werken aan de eigen persoonlijke ontwikkeling.

Maar zoals gezegd is er ook veel wél goed aan het boek. Er is duidelijk goed over nagedacht, ook als het na een tijdje niet meer aansluit op mijn leefwereld en vermoedelijk die van andere behoorlijk verstand gedreven types. Het boek is niet bedoeld om van kaft tot kaft te lezen. Je kan er uitpakken wat je zelf relevant acht of waarmee je aan de slag wilt. Ik ga niet de hele indeling van het boek benoemen, maar de hoofdstukken gaan bijvoorbeeld over zelfliefde, autonomie, weten wie je bent, van betekenis zijn en samen groeien.

Elk van de vijftien hoofdstukken begint met een inleidend deel over het onderwerp van het hoofdstuk. Na de inleiding volgen steeds vijf los te lezen paragrafen die steeds één aspect van het onderwerp belichten. Elk van die paragrafen twee pagina's. Op de linkerpagina wordt het onderwerp ingeleid en toegelicht en op de rechterpagina volgen handreikingen en reflectievragen. Verder vind je onder het kopje 'persoonlijk leiderschap' steeds 2 stellingen met een vijfpuntsschaal. Vervolgens volgen nog verdiepende open vragen en kan je noteren welke actie jij gaat ondernemen om er te komen.

Met vijf van zulke parafen per hoofdstuk en vijftien hoofdstukken, is er dus genoeg om mee aan de slag te gaan en kan iedereen wel iets vinden waar hij of zij bij zichzelf verder aan kan werken. Ook wanneer duidelijk niet elk hoofdstuk of elke paragraaf bij mijn rationele aard resoneert, ben ik ervan overtuigd dat eigenlijk iedereen die er serieus mee aan de slag gaat er ook iets aan kan hebben. Misschien is wat hulp van buitenaf dan wel nuttig, want handreikingen zijn mooi, maar ze zijn nog nuttiger wanneer ook wordt uitgelegd hoe je iets voor elkaar krijgt. Blijkbaar voerde dat te ver voor de scope van dit boek.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden