Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Databedreven marketing - 'Warm aanbevolen'

Dacht ik met mijn ervaring alle hoeken van de kamer gezien te hebben, komt Danny Oosterveer met het boek Databedreven marketing. Blijken er nog veel meer gaten, haken en hoeken in het vak te zitten.

Jacques Koster | 12 oktober 2020 | 3-4 minuten leestijd

Danny Oosterveer diept in zijn boek de hoeken van Databedreven marketing uit. Helder en vaak eenvoudig, en in een zeer leesbaar verhaal van zo'n 300 pagina's. Databedreven marketing bevat een heerlijke combinatie van goede zaken uit de oude marketing en communicatie, toegepast met actuele digitale technieken, waar bovendien een sausje privacy-wetgeving doorheen is gemixt. En steeds tilt hij de lezer op om weer óver de materie heen te kijken. Je leert je eigen vak te relativeren, van buiten naar binnen te kijken en de consument centraal te blijven stellen. Kortom, een zowel zeer compleet als actueel stuk vakmanschap.

Deming-cirkel in data

Oosterveer komt met een variant van de bekende Deming-cirkel. Met de stappen Plan-Execute-Analyze-Communicate-Optimize leidt hij de lezer door het boek heen. Hij werkt zijn onderwerp uit in 7 hoofdstukken, die allemaal eindigen met een samenvatting. Goed degelijk vakwerk, met kritische reflecties waar de lezer goed mee uit de voeten kan.

Is er dan niks op aan te merken? Natuurlijk wel, al zit dat met name in de ‘old school'-hoek. En waarbij je je evengoed af kan vragen of dit wel afbreuk doet aan het totaal... Maar toch even benoemen: Op pagina 99 wordt in het schema gesproken over een gesloten versus een open onderzoeksvraag. Maar beide zijn open vragen.
Wat er op basis van alle (kwantitatieve) digitale studies als (strategische) richting uit komt, kun je goed met kwalitatief onderzoek verdiepen. Bijvoorbeeld via gerichte  offline groepsdiscussies en interviews, om achter motivaties te komen. Deze resultaten kun je dan weer terugbrengen om in een digitale omgeving kwantitatief te toetsen. En zijn een prima input voor de creatieve ontwikkeling en beslissingen over het creative format. Die stappen mis ik in het boek.

Zero Evidence But Really Adamant

Ook de geinige aspecten in het boek zijn leerzaam. In het hoofdstuk Analyse wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd voor de Hippo's (Highest-Paid Person's Opinion) en de Zebra's (Zero Evidence But Really Adamant). Die functionarissen ontwapen je door met feiten op de proppen te komen... oftewel door met data te strijden. Want als marketeer moet je niet alleen Doen, maar je vooral blijven richten op Resultaat. Daarmee maak je het verschil.

Bij mij thuis staat dit boek op het schap naast o.a. Kotler en Floor & Van Raay. En dat is een smal schap, waar maar plaats is voor 4 à 5 boeken. Het zijn boeken die ik direct onder handbereik wil hebben.

Databedreven marketing - relevant en toepasbaar

Want Databedreven marketing biedt als geen enkel ander boek heerlijk veel houvast en richting. Dat gaat zowel over de instructie (hoe dan?) als om meer/dieper/beter na te denken over wat relevant is en toepasbaar voor het resultaat van het bedrijf of de onderneming.
Databedreven marketing van Danny Oosterveer is - warm - aanbevolen. Zowel als de eerste stap, als om alle elementen eruit toe te passen in je praktijk. Dat levert het hoogste rendement op.

Jacques Koster, houdt zich al bijna 40 jaar bezig met reclame-/mediabureaus met focus op mediastrategie. Internationale uitstap midden jaren 90 voor (lokale) fusie van 2 mediabureaus. In ’99 gestart met Opmaat media consultancy, met nadruk op fmcg. Founder SurPlace /Reality Analytics/BrandMediaOptimizer. Ruim 30 jaar ervaring als parttime docent bij o.a. SRM en Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Over Jacques Koster

Jacques Koster, 20 jaar reclame-/mediabureaus met focus op mediastrategie. Startte Opmaat media consultancy. Founder van SurPlace / Reality Analytics: een complex/big data-model. Ruim 30 jaar ervaring als (vak-)docent bij o.a. SRM en Hogeschool Arnhem Nijmegen. En fietser: voor ontspanning, maar regelmatig net zo fanatiek als in zijn vak.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden