Rob van Es heeft een - overigens prachtig vormgegeven en luxe ogend- boek geschreven waarin hij de lezer (en kijker) op inspirerende wijze meeneemt in de verschillende componenten van Emotionele integriteit.
Ik was nog niet bekend met het eerdere werk van Van Es over professionale ethiek, maar dat bleek ook niet noodzakelijk: het boek is heel goed op zichzelf te lezen.
Van Es neemt je aan de hand en legt keurig uit in welke stappen hij komt tot definitie van emotionele integriteit en hoe hij verder in het boek daar vorm aan zal geven. Mijn analytische geest werd op haar wenken bediend. Van Es serveert vele mooie overzichten waarin het onderscheid wordt geschetst tussen ethiek en moraliteit, theorie en praktijk; tussen publieke, persoonlijke en professionele integriteit; tussen rationele en emotionele integriteit; tussen boven- en onderstroom en tussen morele emoties, gevoelens en verlangens.
Stapsgewijs komt van Es zo tot een kader om een uitspraak te kunnen doen over de aan- dan wel afwezigheid van emotionele integriteit. Deze demonstreert hij vervolgens aan de hand van een aantal uitgebreide filmportretten waarin telkens een professional (een arts, een advocaat, een musicus, een investeringsbankier, een docent etc.) de hoofdrol heeft. Je wordt als lezer in enkele pagina's het verhaal van de betreffende film ingezogen en zo ontstaat een rijk beeld van professionele kenmerken en waarden, een lexicon van morele emoties én een gevoel bij wat emotionele integriteit dan ís. De speelfilm blijkt een prima onderzoekssubject en een goede abstrahering voor de realiteit. De gekozen films bevatten ook stuk voor stuk voorstelbare dilemma's bij de hoofdpersonen.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is krijgt de lezer naast de 8 uitgebreide filmportretten en 22 filmanalyses suggesties voor weer andere films en worden de morele emoties nader geduid aan de hand van een "excursie" langs de poëzie en de beeldende kunst. Als slotstuk worden nog 2 werkvormen aangeboden om in coaching/begeleiding te gebruiken of zelf nader onderzoek te doen naar je eigen morele emoties. Ik verwacht dat het wel enige oefening en voorbereiding behoeft voor deze instrumenten praktisch bruikbaar zijn in een begeleidingscontext voor mijzelf, maar ze geven hoe dan ook handvatten.
Emotionele Integriteit is een prachtig boek waarbij je de toewijding van de schrijver en zijn enthousiasme voor het onderwerp op iedere pagina kunt voelen. ik hoop dat het nog velen ter inspiratie mag zijn.
Over Niels van Gorp
Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.