Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Reflecties over Coaching - 'Voor iedereen die zich als coach serieus neemt'

Reflectie op je functioneren op je werk en in je privétijd: daar zouden veel mensen baat bij hebben. Hoe functioneer je als individu en welke plek en rol (len) neem je op je in een team? En zien de andere mensen jou ook zoals je jezelf (graag) ziet?

Christel Deckers | 2 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Allemaal zeer relevante vragen om van tijd tot tijd bij stil te staan; en niet alleen rond het nieuwe jaar. Reflectie is voor iedereen van belang, en dat geldt net zozeer voor coaches.

Yvonne Burger is een zeer ervaren executive coach en hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, Center for Executive Coaching. Burger neemt ons in haar nieuwe boek Reflecties over Coaching - Werken met individuen, teams en jezelf mee in haar ervaringen als coach.
Ze beschrijft die ervaringen vanuit een drietal perspectieven. Te weten: Werken met individuen, werken met teams en werken met jezelf.
Dat laatste is belangrijk want je neemt jezelf immers mee als je als coach optreedt in coachingtrajecten. Zo nu en dan reflecteren op het eigen handelen kan daarom zeker geen kwaad.

De auteur benoemt bijvoorbeeld in alle eerlijkheid het bekende dilemma ‘çommercie versus professie'. Dat wil zeggen de angst een opdracht te verliezen of niet verlengd te krijgen en dat je daardoor dan zonder werk komt te zitten. Deze angst kan verlammend werken waardoor je de dingen waarvan je vindt dat je ze moet zeggen, niet meer durft te zeggen. Een onderwerp dat reflectie waard is.

Als cadeautje sluit de auteur af met haar zeven gouden regels voor coaches die ik graag met jullie deel:

1. Weet waar je energie van krijgt en houd je bij die opdrachten

2. Blijf jezelf ontwikkelen op alle niveaus

3. Blijf mild voor je zelf en neem jezelf niet te serieus

4. Wacht niet tot je telefoon rinkelt maar ga zelf actief op uit

5. Gebruik je eigen angst als springplank om te groeien

6. Wees gul met het delen van kennis en contacten en tenslotte creëer vrije ruimte!

Ik sluit me aan bij deze regels en voeg eraan toe dat deze zowel voor coaches als coachees heel nuttig zijn!

Doe er je voordeel mee.

Met haar boekje heeft ze mij in ieder geval geïnspireerd om als medewerker, privépersoon en coach te reflecteren op mijn eigen handelen!
Voor mijn naaste collega's en coachees hoop ik dat zij na verloop van tijd het verschil merken en dat we hierover transparant met elkaar het goede gesprek kunnen voeren!

Tot slot: Reflecties over Coaching - Werken met individuen, teams en jezelf is een boekje geschreven voor een ieder die zich coach noemt en zijn/haar vak serieus neemt.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden