Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van het Old Boys Network - 'Moedigt aan, daagt uit en verleidt tot actie'

‘Kennis heb je nodig voor je huidige functie en kennissen heb je nodig voor je volgende functie.' In Het geheim van het old boys network spreekt Carmen Breeveld de lezeressen direct aan van vrouw tot vrouw.

Jasmijn Mioch | 9 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Carmen Breeveld moedigt aan, daagt uit en verleidt tot actie. Het geheim van het old boys network is een boek boordevol quotes en inspirerende do's en dont's, bijvoorbeeld over het vinden van nevenfuncties en het leren zichtbaar te zijn. Breeveld weet waar ze het over heeft en werd in 2003 verkozen tot Internationale Zwarte Zakenvrouw van Nederland.

Dit boek bevat ook zeker nuttige adviezen voor de vrouw (of man!) die het middenkader betreedt, want al is het boek geschreven voor vrouwen die de top willen bereiken, uiteindelijk draait het om een plek te vinden waar jij tot je recht komt. Dat meent althans Sherida Tdlohreg,  topvrouw, en één van de dertien geïnterviewden in het boek. Die uitgebreide gesprekken met ervaringsdeskundigen (inclusief het perspectief van één man) maken het boek tot een kleurrijk en divers geheel waarin zonder veel poespas één ding duidelijk wordt gemaakt: Dames, zorg voor elkaar. Dat is de rode draad in Het geheim van het Old Boys Network waarin je leert hoe je het glazen plafond aan gruzelementen slaat. Het is direct ook een voorbeeld van de duidelijke taal die Carmen Breeveld spreekt. Nergens draait zij om de hete brij heen of twijfelt ze aan haar aanpak. Gelukkig is er daarbij wel plek voor nuance. Want moeten vrouwen zich exact zo gaan gedragen als mannen om aan de top te komen?

Aanpassen kan verstandig zijn, maar houd de bekende stereotypering in stand. Het uiteindelijke doel is dat we de  verschillen die er zijn juist veel meer waarderen. Modern leiderschap heeft androgyne eigenschappen, schrijft Breeveld in Het geheim van het Old Boys Network, een combinatie van mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Daag mannen uit om hun feminiene eigenschappen aan te spreken, zoals geduldig, flexibel, coöperatief en intuïtief naast resultaat- en doelgericht. Daarbij draait het uiteindelijk allemaal om de touwtjes zelf in handen te nemen en succesvol te worden op je eigen manier.

Over Jasmijn Mioch

Jasmijn Mioch is adviseur Learning & Development met een specialisme op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Daarnaast schreef zij een gastbijdrage in het boek Hybride van Matthijs Steeneveld over Blended Learning en is zij redacteur bij het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden