Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van het old boys network - 'Gereedschapskist'

Wil je het glazen plafond doorbreken en onderdeel worden van het old boys network? Dan heb je aan Carmen Breeveld een ervaren gids die in Het geheim van het old boys network praktische tips geeft om jezelf in de kijker te spelen en op de juiste plekken te komen.

Nora Ghaoui | 12 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Het old boys network, dat zijn de directieleden en topbestuurders die elkaar kennen en helpen om carrière te maken. Als je tot dat netwerk wilt behoren, dan zul je de spelregels moeten leren en het spel meespelen van directieposities, verenigingen, netwerkborrels en nevenfuncties. Om je daarbij een handje te helpen, legt Carmen Breeveld de spelregels uit in Het geheim van het old boys network.

In zes actiegerichte hoofdstukken komen instructies aan bod zoals ‘durf te solliciteren naar een topfunctie', ‘verlies je niet in details' en ‘leer netwerken'. Elke instructie krijgt een korte toelichting, soms met een voorbeeld uit het leven van de auteur of een van de twaalf geïnterviewde topvrouwen. De nadruk ligt op hoe je het aanpakt, en op het geven van positieve voorbeelden waarmee de vrouwen succesvol zijn geweest.

Verhalen van mislukkingen zijn er niet. Alleen het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor valkuilen en dingen om niet te doen. Het beeld dat uit het boek ontstaat is dat je succesvol kunt zijn door net zo ondernemend, hardwerkend, aanwezig, ad rem en charmant te zijn als de auteur.

Wat maakt dit boek specifiek voor vrouwen, dan, in plaats van voor iedereen? De auteur besteedt veel aandacht aan hoe je als vrouw goed kunt overkomen in de mannenwereld, en dat zal voor mannen minder relevant zijn, tenzij ze het lezen om het verhaal van de andere kant te horen.

De belangrijkste aanname in deze carrièregids is dat jouw weg naar de top door jou te bepalen is, omdat je er zelf voor kunt zorgen dat je opvalt, connecties maakt en gekozen wordt voor topposities. Sherida Tdlohreg zegt in het boek, ‘Als iets niet lukt of niet loopt zoals je zou willen, moet je eerst naar jezelf kijken.' Terwijl we weten dat dat niet het hele verhaal is.

Er zijn andere factoren die beperken hoeveel vrouwen de top bereiken, en door hun hardnekkigheid zijn we nu bezig met paardenmiddelen zoals een wettelijk quotum voor vrouwen. De interviews met de topvrouwen (en één topman) tonen hun perspectieven op deze materie, maar wie een boek zoekt over het oplossen van het probleem van het old boys network is hier niet aan het juiste adres.

Hoe voelt het om een boek als dit te lezen? De auteur schrijft in haar inleiding, terecht, dat veel van haar tips en adviezen heel logisch zullen klinken, maar niet altijd in de praktijk worden toegepast. Hoewel ik mij niet aan haar kan spiegelen (want ik ben introvert, bedachtzaam, niet ad rem, en geen netwerktijger) beschouw ik haar boek als een gereedschapskist waaruit ik ideeën kan halen. Misschien wordt ik wel lid van een netwerkorganisatie.

Voor jongere vrouwen die op zoek zijn naar rolmodellen is het positief om de verhalen van topvrouwen te lezen die diverse leeftijden, achtergronden en posities hebben. Het laat zien dat je op alle plekken topvrouwen kunt vinden, en wat je kunt doen om er zelf een te worden.

Over Nora Ghaoui

Nora Ghaoui is managementconsultant bij Veridia Consulting en een expert op het gebied van strategie en operationele verbetering. Zij richt zich op het maken van uitvoerbare strategieën met heldere keuzes en concrete acties, waarin digitaal en data een steeds grotere rol spelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden