Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The Serendipity Mindset - 'Een razend interessant onderwerp'

Het leven zit vol onverwachte wendingen en de toekomst is al helemaal onzeker. Hoe zorg je dat je de kansen pakt die zich voordoen? Serendipiteit, toevalligheden, komen niet enkel voort uit blind geluk. Ongebruikelijke situaties of ontmoetingen kunnen een hefboom zijn voor nieuwe kansen. Christiaan Busch legt uit hoe dat werkt.

Freija van Duijne | 9 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

Als we een verhaal vertellen over ons levenspad en hoe we ergens zijn gekomen, dan lijkt het een rechte lijn en is elke volgende stap een logische stap. Dat is achterafgeredeneer. In feite gaat het kriskras in het leven. Er gebeurt iets, je legt de link (of iemand anders doet dat voor je), en een volgende kans doet zich voor. Is dat omdat je geluk hebt? Nee, dat kan iedereen overkomen, als je maar je ogen open hebt voor het onverwachte.

Met tal van verhalen over mensen uit zijn netwerk vertelt Busch hoe serendipiteit voor hen heeft gewerkt. Busch is universiteit docent aan de London School of Economics. Daarnaast is hij oprichter van tal van netwerkinitiatieven en bedrijven. Hij omringt zich met energieke mensen en pioniers met een mondiaal netwerk. Hij vertelt over zijn eigen leven. In zijn jeugd was hij nogal onbesuisd, maar na een heftig ongeluk is hij tot ommekeer gekomen. Als zwakke scholier heeft hij een flink been moeten bijtrekken en heeft hij bij tal van universiteiten aan de bel moeten trekken. Aanhouder als hij is, uiteindelijk heeft dat een mooie positie aan LSE opgeleverd. Hij heeft het over de Poolster, die je op koers houdt en zorgt dat je veerkracht toont en blijft volharden.

Tegenslag hoeft je niet tegen te houden, zoals blijkt uit Busch' verhaal. Reframen, de situatie op een andere manier bekijken, maakt dat je ziet hoe het goed kan komen. Daar zit ook de link met toekomstverkenning. De methode van scenariodenken is bedoeld om mensen los te weken van hun perspectief op de toekomst. Door de wereld vanuit andere scenario's te bekijken ga je zien waar de kansen liggen en wat de oplossingsruimte is die feitelijk voor je neus ligt.

Serendipiteit is een razend interessant onderwerp. Vooral in de eerste hoofdstukken slaagt Busch erin om het ontstaan van toevalligheid te ontrafelen. Busch lijkt me een enthousiast persoon. De verhalen over het bijzondere leven van de mensen in zijn netwerk buitelen over elkaar heen. De structuur in de latere hoofdstukken wordt wat minder en hij overstelpt je met adviezen. Maar toch, dit boek is echt de moeite waard.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden