Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De notenkraker - 'Pareltjes en een mooie metafoor'

De notenkraker: wat een mooie metafoor! Als je precies op de goede plek, precies de goede hoeveelheid druk uitoefent, kraak je een noot zó, dat deze heel blijft. Te veel kracht en het worden brokken. Te weinig, en er gebeurt niks. En zo is het ook met veranderen.

Elly Stroo Cloeck | 7 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

Auteur Anne Kloosterboer geeft in haar boek De notenkraker 50 noten - dilemma's of uitdagingen, die je in een verandertraject kunt tegenkomen – en schotelt je 50 bijpassende oplossingen voor. Op de voor- en achterflap geeft ze een handig overzicht om makkelijk jouw exacte probleem te vinden. Bij de oplossingen vind je o.a. de verandercase, het veranderverhaal, het visualiseren van de toekomst, effectief mensen aannemen en ontslaan, etc.

Pareltjes

Er zaten voor mij een aantal pareltjes tussen, zoals probleem #43: het aannemen van mensen met een 'oud' (dus niet meer passend) profiel. We nemen graag mensen aan die op ons lijken, maar die hebben waarschijnlijk niet de juiste mindset voor de gewenste nieuwe organisatie. Oplossing: zorg voor nieuwe regels in je aannamebeleid waardoor je meer diversiteit krijgt. Voorbeeld: de peer-to-peer selectieaanpak van Google. De leidinggevende selecteert uit de kandidaten een shortlist, maar de keuze wordt gemaakt door ... een commissie van zijn peers!

Effectieve presentatie

Ik vond sommige dilemma's in De notenkraker wat gezocht, maar de manier van presenteren erg effectief: de problemen zijn direct herkenbaar en de oplossingen zelf breed, met een of twee voorbeelden voor de diepgang. Natuurlijk moet elke oplossing al vanaf het begin onderdeel zijn van je veranderaanpak. Daarom zijn de voorgeschotelde oplossingen niet heel nieuw of origineel. Maar wellicht komt de oplossing niet goed uit de verf, of is het vergeten? Dan moet je er (weer) mee aan de slag!

Verfrissende voorbeelden

Daarnaast zijn sommige problemen generiek, en niet persé verbonden aan een organisatieveranderingstraject, zoals het veranderen van overtuigingen of het verminderen van vergaderingen. Dat maakt het boek echter niet minder nuttig! Met name de voorbeelden en cases die bij elke oplossing worden gegeven, bevatten interessante manieren om iets aan te vliegen, denk aan gamification, nudging, systemisch werken. Die voorbeelden maken de bekende verandermethoden en -technieken ook weer fris.

Twee rollen

Kloosterboer heeft een prettige schrijfstijl en de korte hoofdstukken houden je goed bij de les. Er wordt regelmatig verwezen naar boeken en artikelen waarin je de gebruikte methoden nog eens kunt nalezen. Heel waardevol zijn de tips voor de change leider en de change begeleider, en het continu benadrukken van het verschil tussen die twee rollen. Een terugkerend probleem (wel 4 van de 50!) is dat de begeleider de taken van de leider op zijn/haar bordje krijgt. Oók heel herkenbaar…

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden