Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doe je droombaan!

Vorig jaar was Joost Veldman met zijn 175 droombanen in 365 dagen al een aantal keer in het nieuws. Wat begon als een leuk idee, groeide snel uit tot een fulltime project waar ook direct het boek 'Doe je droombaan!' uit voortrolde. Dit boek is geenszins een kopie van de blog waar Veldman na elke droombaandag een verslag plaatste van zijn ervaringen. De ondertitel 'De geheimen van mensen met een droombaan onthuld', geeft de insteek van 'Doe je droombaan!' al iets beter weer.

Linda Poort | 16 augustus 2012

Wat is een droombaan? Kan iedereen een droombaan doen? Wat maakt een baan een droombaan? Wat zijn de geheimen van mensen met een droombaan? en Waarom zou je gaan voor een droombaan? Over deze 5 vragen gaat 'Doe je droombaan!' Joost Veldman pluist elke vraag in een aantal hoofdstukken uit, met in elk hoofdstuk twee verhalen van mensen over hun droombaan. 'Doe je droombaan!' is dus geen verslag van het jaar dat Veldman doorlopen heeft. Het is ook geen gids die je helpt om jouw droombaan te vinden. In ieder geval niet op een actieve manier. Door de voorbeelden van mensen met een droombaan (van rietdekker, via apotheker, tot touringcarchauffeur en trendteller) en de droombaantips die Veldman geeft aan het eind van elk hoofdstuk ('Kijk om je heen om te zien wat bij je past en blijf niet in je werk hangen, omdat je bijvoorbeeld een hypotheek hebt die je moet afbetalen'), leer je om anders te kijken naar de mogelijkheden die je hebt om ook een droombaan te vinden. Een belangrijk inzicht hierin is dat er niet slechts een aantal droombanen bestaat (denk acteur, politieagent, model en dierenarts). Alle banen kunnen voor de juiste persoon een droombaan zijn. Je doet je droombaan wanneer je werk doet waar je je behoeften in kwijt kunt, in combinatie met werk dat bij je past en waar je plezier in beleeft. Dat resulteert in persoonlijke en/of maatschappelijke voldoening en niet te vergeten: poen. Want wanneer je ergens geen geld mee verdient, kun je het geen baan noemen. Door de vele persoonlijke voorbeelden is 'Doe je droombaan!' heel leuk en gemakkelijk om te lezen. Maar dat niveau ontstijgt het ook niet. Dit is op zich niet erg. Totdat je uitkomt bij het laatste vraag: 'Waarom zou je gaan voor een droombaan?' Hierin noemt Veldman de voordelen van het doen van je droombaan. Wellicht zijn er veel mensen die niet actief op zoek zijn naar hun droombaan om verschillende redenen, maar het lijkt me niet dat dit is omdat ze hun droombaan niet willen dóen. Het is jammer dat de auteur deze laatste hoofdstukken niet gebruikt om bij mensen de smoezen, angsten of excuses weg te nemen waardoor ze niet actief op zoek gaan naar hun droombaan. 'Doe je droombaan!' heeft zo absoluut geen sterk einde en maakt bij de lezer ook geen wil los om zelf actief aan de slag te gaan met hun zoektocht naar hun droombaan. Dat is zonde. 'Doe je droombaan!' is dus een leuk boek voor degenen die benieuwd zijn naar het project van Veldman en wat hij geleerd heeft, plus voor een beetje inspiratie voor plezier hebben in je werk. Het is echter geen naslagwerk, praktische gids of life changer.

Over Linda Poort

Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden