Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Creëer zelf je ideale baan

Ondernemer of zzp'er? Het lijken verschillende begrippen, er is dan ook nog veel onduidelijkheid en spraakverwarring over wat het precies omvat en meer nog wat het precies betekent voor jou als toekomstig ondernemer. Juist voor iedereen die nog vraagtekens heeft bij zijn of haar ondernemerschap kansen en voorbereiding, heeft Karen Romme vanuit haar eigen ervaring het boek 'Creëer zelf je ideale baan' geschreven, een boek voor iedereen die overweegt ondernemer of zzp'er te worden.

Mark de Lange | 15 november 2013

Zoals blijkbaar vele anderen heb ik wel eens gedacht aan de mogelijkheden om voor mezelf te beginnen. Vrijheid, blijheid, zelf mijn boontjes doppen, geen lastige baas meer, en meer van dat soort argumenten geven mij een romantisch beeld van het ondernemerschap. De realiteit is echter minder rooskleurig dan dat ideaalbeeld. Belastingdienst, Kamer van Koophandel, financiering en ondernemersplan; het zijn allemaal aspecten die erbij komen kijken. Kortom, er wordt nogal wat kennis en kunde en zelfstandigheid verwacht van de nieuwe ondernemer. Dit hoeft geen belemmering te zijn, als je maar weet waar je moet zoeken en waar je de kennis en ervaring kunt opdoen. Karen Romme heeft door haar jarenlange ervaring als ondernemer en als auteur een goede mix van kennis en kunde in huis om helder en duidelijk een verhaal te vertellen aan de aspirant-ondernemer. Vanuit haar ervaring neemt ze de lezers mee op een tocht langs alle aspecten waar een (zelfstandige) ondernemer mee te maken krijgt. Daarbij weet ze steeds goed te motiveren en geeft ze bruikbare tips om concreet mee aan de slag te kunnen. Zoals ze zelf aangeeft in het voorwoord: 'Het boek heeft als doel om iedereen die droomt of denkt over een eigen bedrijf gereedschap te bieden bij het nemen van een weloverwogen beslissing over wel of niet zelfstandig ondernemer worden. En als je besluit het te worden, je te helpen met zo veel mogelijk zelfvertrouwen te starten.' Ik denk dat ze daar een goede basis voor heeft gelegd. Erg handig zijn de rekenvoorbeelden. Alhoewel hier enige voorzichtigheid is geboden gezien de doorlopende aanpassingen en reguleringen vanuit de overheid en markt. Toch bieden ze een goede basis om in de belevingswereld van de ondernemer te stappen. Ook mogelijke valkuilen komen aan bod en hoe je deze kunt vermijden. Belangrijk thema in het boek is ook dat je jezelf mag toestaan fouten te maken. Of zoals Romme zegt: 'Missers kunnen ervaringen worden die later geld opleveren'. Dat het ondernemerschap meer is dan alleen geld verdienen blijkt wel uit de motivatie voor het starten van een bedrijf. Karin Romme laat zien dat er vele beweegredenen zijn die een goed fundament leggen onder een eigen bedrijf. De praktijkvoorbeelden van andere ondernemers geven een leuk inzicht in de beweegredenen om voor zichzelf te beginnen. De vraag is nu alleen waar de toegevoegde waarde van jouw ondernemerschap zit. Dat is waar het om draait en wat je voor jezelf mag ontdekken. Misschien wel het beste compliment dat ik kan geven is dat het boek me daadwerkelijk heeft geholpen een meer bewuste keuze te maken om al of niet te gaan voor het ondernemerschap. Voor iedereen zal die weg en die beslissing anders zijn. Dit boek is een zeer goede handreiking om voor jezelf te bepalen wat jouw mogelijkheden zijn. Het boek is een aanrader voor iedereen die het ondernemerschap overweegt.

Over Mark de Lange

Mark de Lange heeft 16 jaar ervaring in de IT en is daarnaast werkzaam als personal coach. Hij onderzoekt de mogelijkheden om als freelancer te gaan werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden