Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

ERP en Business Management

'ERP en Business Management' is het eerste Nederlandstalige boek dat een koppeling legt tussen concepten van ERP en het nut daarvan voor het mkb', zo luidt de tekst op de achterflap van het boek en dát trok mijn aandacht. Een boek dat uitlegt welk voordeel de gemiddelde mkb-ondernemer heeft van de aanschaf van een complex automatiseringssysteem voor Enterprise Resource Planning, daar is volgens mij wel behoefte aan. Zeker wanneer bedacht wordt dat een ERP-systeem al gauw tussen de 75.000 euro en vele miljoenen kost. Helaas beantwoordt Hans van der Hoeven niet of nauwelijks de vraag wat het nut is voor het mkb.

Arie Buvens | 15 april 2009 | 2-3 minuten leestijd

Hans van der Hoeven schreef 'ERP en Business Management' in de eerste plaats voor studenten van hogere opleidingen in economische, management- en technische domeinen. De schrijver is docent aan de Academie voor Financieel Management van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Daarnaast is het boek ook bedoeld voor managers in bedrijven die een overzicht willen krijgen van de betekenis van ERP voor hun organisatie.

De auteur beschrijft de concepten en achtergronden van Business Management en ERP, waarbij beide begrippen als synoniemen gehanteerd worden. Hierin is Van der Hoeven geslaagd; hij geeft een goed inzicht in de complexiteit van een ERP-systeem en in een negental hoofdstukken licht hij de modules van Microsoft Dynamics NAV toe. Dit systeem wordt namelijk veel in het mkb gebruikt. Vooral beschrijft hij het hoe en wat van zaken als: marketing en verkoopproces, supply chain management, inkoopproces & opslagproces, productieproces, financieel beheersingsproces, HRM, implementatie en change management.

Wat minder beschreven wordt, is de waaromvraag, terwijl dat toch de vraag is waarmee het mkb druk is. Waarom zoveel geld uitgeven voor een ERP-systeem, zonder dat duidelijk wordt wat de opbrengsten zijn? Als voordelen noemt de auteur: integratie, procesgerichtheid, gebruiksgemak, openheid, één leverancier, state of the art en internationalisering. En als nadelen: lange implementatietrajecten, complexiteit, geen maatwerkoplossingen.

ERP wordt, volgens Van der Hoeven, door het management van bedrijven voornamelijk aangeschaft om betere beheersing (control) uit te oefenen op de bedrijfsprocessen. 'Het feit dat er kostenvoordelen te behalen zijn met de invoering van een ERP-systeem komt pas op de tweede plaats.' Maar hoeveel voordeel en hoe te bereiken is helaas nergens in het boek te lezen. En hoe je nu als mkb-er het nut moet bepalen, maakt dit boek niet duidelijk. Dat was mogelijk ook niet de bedoeling van de schrijver.

Als studieboek voor HBO-studenten lijkt het boek, voor zover ik daarover kan oordelen, voldoende aangrijpingspunten te bieden voor het verkrijgen van inzicht in ERP-systemen. Ieder hoofdstuk bevat een heldere kernbegrippenlijst en kent ook opgaven die de lezer/student onder andere uitnodigt om meerdere websites te onderzoeken. Daarmee wordt de rol van 'lesboek' onderstreept.

Ik was nieuwsgierig naar dit boek omdat 'het nut' van ERP-systemen voor het mkb erin zou staan beschreven. Daarin stelt het boek teleur. De veelgehoorde kritiek dat een erg omvattend ERP-systeem voor mkb-organisaties vaak het bekende kanon is dat op die kleine mug schiet, wordt eerder bevestigd dan weerlegd. Het raadseltje 'wat kost altijd twee keer zoveel en levert de helft van de mogelijkheden op?' zal nog wel even populair blijven onder mkb-ondernemers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden