Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Schrijfwijzer Compact

'De schrijfwijzer' is al jaren een begrip voor iedereen die professioneel met geschreven tekst bezig is. In de afgelopen twintig jaar is de Schrijfwijzer steeds verder uitgebreid en aangevuld met voorbeelden en oefeningen. En daarmee is het een flinke pil geworden van ruim 450 pagina's. Voor wie dat teveel van het goede is, is er nu de 'Schrijfwijzer Compact', een handzame pocket van 260 pagina's. Het behandelt vrijwel dezelfde taalkwesties, maar minder uitgebreid.

Anne-Mieke Vermeer | 24 juni 2008 | 1-2 minuten leestijd

Voor iedereen die beroepsmatig met taal bezig is, geeft 'De schrijfwijzer' al meer dan twintig jaar antwoord op de vraag 'hoe schrijf ik dat ook al weer?' Het behandelt zeer uitgebreid vrijwel alle denkbare taalkwesties.

De 'Schrijfwijzer Compact' is de handzamere versie voor iedereen voor wie schrijven niet (de hoofdzaak van) zijn werk is, zoals studenten, ouders van schoolgaande kinderen, hoogopgeleide buitenlanders die de taal goed beheersen, directiesecretaresses en managers.

Dit boek behandelt vrijwel dezelfde taalkwesties, maar zonder de uitgebreide achtergrondinformatie, zonder oefeningen en met alleen de hoogstnoodzakelijke voorbeelden. Wanneer u de inhoudsopgave van 'De schrijfwijzer' vergelijkt met de 'Schrijfwijzer Compact' ziet u dat de hoofdstukken Formulering, Taalkwesties, Spelling, Leestekens en Vaktermen voor het grootste gedeelte dezelfde zaken behandelen. Dus alles wat u wilt weten over tangconstructies, afkortingen, lege woorden, voorzetseluitdrukkingen, barbarismen en vervoegingen gaat u vinden. Evenals kwesties als alle(n), dan ik/mij, de tussen-n en vervoegingen van werkwoorden van Engelse herkomst. En u vindt in elke paragraaf nog steeds enkele voorbeelden die de theorie verhelderen. Maar het is allemaal wat beknopter gehouden. De hoofdstukken Tekstkwaliteit en Opmaak uit 'De schrijfwijzer' vindt u in verkorte vorm terug in het hoofdstuk Tekst als geheel.

De aanwijzingen over 'stijl' zult u tevergeefs zoeken, maar het bruikbare CCC-model (correspondentie, consistentie en correctheid) om uw eigen teksten te analyseren op kwaliteit, krijgt u er wel bij. Geen aanwijzingen voor de vormgeving van een pagina, maar wel de voorbeeldbrief. Geen uitgebreide aanwijzingen voor toon en consistent schrijven, maar wel het verhelderende stukje over de wezenlijke rol van de alinea.

De uitgebreide inleiding uit 'De schrijfwijzer', die de meer algemene taalkwesties behandelt, zult u moeten missen, evenals de literatuurlijst. Maar al met al is de 'Schrijfwijzer Compact' nog steeds zeer compleet. Kortom, voor de helft van de prijs krijgt u heel veel inhoud!

Over Anne-Mieke Vermeer

Anne-Mieke Vermeer geeft advies en ondersteuning op het gebied van marketing, communicatie en tekst. Zij studeerde kunstgeschiedenis, marketing en filosofie en was ruim 10 jaar werkzaam in diverse (direct)marketing functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden