Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

59 seconden

Wie geïnteresseerd is in psychologie maar niet alles voor zoete koek wil slikken, vindt in '59 seconden' veel van zijn gading. Een vlot geschreven boek maar tegelijkertijd zeer goed onderbouwd. Richard Wiseman neemt je mee naar alledaagse onderwerpen, vertelt welke mythes er over het onderwerp bekend zijn en geeft hulpmiddelen die je kunt inzetten om een vraagstuk soms veel simpeler aan te pakken.

Peter de Roode | 19 december 2011

De boektitel is tot stand gekomen doordat een vriendin van Richard Wiseman, Sophie genaamd, hem om advies vroeg maar tegelijkertijd aangaf dat ze weinig tijd had om het advies in de praktijk te brengen. Haar vraag werd een uitdaging voor Wiseman. Ik heb '59 seconden' met veel plezier gelezen en het was dan ook snel uit. Veel kanttekeningen in de zijlijn, want voormalig goochelaar en inmiddels professor Wiseman komt met veel wetenswaardigheden. Hij schrijft boeiend, leidt een thema in aan de hand van een spraakmakend voorval en geeft dan de mythe weer waar we met z'n allen in zijn geloven. Vervolgens komt hij met minder bekend onderzoek en probeert hij het opgedane beeld wat te nuanceren. Het enige en zeer kleine minpuntje dat ik bij dit boek aanvankelijk plaatste, is dat veel van de onderwerpen of onderzoeken voorkomen in het boek 'Invloed' van collega-psycholoog Robert Cialdini. Achteraf gezien eigenlijk helemaal niet erg, want Wiseman heeft zijn eigen stijl van schrijven en de kracht van de herhaling doet nuttig werk. Wiseman beschrijft tien thema's uit het alledaagse leven, zoals geluk, creativiteit, persoonlijkheid, relaties, ouderschap en besluitvorming. Wie denkt het thema 'ouderschap' over te kunnen slaan omdat hij/zij geen kinderen heeft of niet direct de link ziet naar zijn organisatie, raad ik toch aan het hoofdstuk door te lezen. Weliswaar gaat het over kinderen en hun ouders, maar de inzichten zijn direct te vertalen naar de werkvloer. Wat te denken van het inzicht dat we als ouder kinderen niet moeten belonen voor hun intelligentie maar voor hun inspanning? Kinderen die voor hun intelligentie beloond worden, kunnen snel faalangstig worden en om die reden bang worden om bij de volgende opdracht niet aan de gestelde verwachtingen te kunnen voldoen. Wanneer Wiseman vervolgens aantoont dat 40% van de kinderen die een complimentje hadden gekregen, loog over hun score, vergeleken met 10% van de kinderen die niet waren geprezen, zie je als lezer zelf de koppeling tussen de opvoeder/leidinggevende en moraliteit. Dat is wat het boek volgens mij zo waardevol maakt: de vele koppelingen die het impliciet legt met andere onderwerpen. Ook beschrijft Wiseman de bijbehorende onderzoeken die ten grondslag hebben gelegen om een bepaalde stelling te kunnen rechtvaardigen. Als lezer krijg je zo een goed beeld van de wereld van onderzoek en de creativiteit die onderzoekers af en toe aan de dag moeten leggen om bepaalde hypothesen te kunnen toetsen. Richard Wiseman is er op een prettige manier in geslaagd om zijn enorme kennis over zijn vakgebied op een zeer leesbare manier over te dragen aan een groter publiek - en hopelijk ook aan Sophie.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden