Maar waar gaat dit piepkleine boekje over? De kern is een denktechniek (omdenken) om problemen te transformeren naar mogelijkheden. Niet alleen merk je dat het boekje met veel aandacht en liefde is geschreven, maar dat ook dat de vormgeving helemaal in lijn is met het gedachtegoed van het boek. Bijzonder!
Dit boekje is echt voor iedereen bedoeld, ook fervente niet-lezers. Het is verfrissend en prikkelend; een boekje dat je af en toe opnieuw moet lezen om je scherp te houden. Zoals vaak is de theorie verrassend eenvoudig, maar de praktijk weerbarstig. Hoewel ik heb gemerkt dat ik zaken uit Omdenken spontaan toepas.
De schrijver, Berthold Gunster, is de grondlegger van het Omdenken. Hij volgde het Gymnasium in Apeldoorn en de Akademie voor Expressie Utrecht. Daarna werkte hij als regisseur en schrijver bij diverse theatergezelschappen. Naast dit boek heeft hij vele andere boeken over omdenken geschreven. Zoals de titel aangeeft gaat het over ‘omdenken’ als het tegenovergestelde van ‘vastdenken’. Kort gezegd: hoe maak je van een ‘ja-maar’ een ‘ja-en’. Het is een menselijke reactie dat we, zodra we een probleem ervaren, er vanaf willen. We verzetten ons tegen het probleem, waardoor het juist niet zo uitpakt als we zouden willen. Een mooi voorbeeld hiervan is om een puber te verbieden te roken. Met omdenken accepteer je het probleem (stap 1) en transformeer je het naar mogelijkheden (stap 2).
Prachtig voorbeeld uit het boek: ‘Als het waait bouwen sommige mensen windschermen, anderen bouwen windmolens’. Interessant in deze context is dat problemen eigenlijk niet het probleem zijn, maar onze verwachtingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog geen 5% van wat we zien is gebaseerd op feitelijke waarneming. Vervolgens worden er drie strategieën behandeld hoe je omdenken kunt toepassen in de praktijk, afgesloten met een praktische tip hoe je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen. Maak van een probleem ‘de bedoeling’. Het idee hierachter is dat een probleem met een reden op je pad is gekomen. Vaak leidt verzet tot instandhouding van het probleem, terwijl oprechte acceptatie meestal leidt tot verandering. Kortom dit boek(je) bewijst dat een goed boek niet dik hoeft te zijn. Een aanrader!
Over Sonja de Bruin
Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.