Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Shared Service Centers (Nederlandstalig)

Bent u geïnteresseerd in kostenbesparing en kwaliteitsverbetering van ondersteunende en administratieve processen door de invoering van een shared service center bij uw organisatie? Dan heeft u met het boek 'Shared Service Centers' van Hans Strikwerda een uitstekend boek in handen! Het boek geeft een volledig overzicht van alle ins en outs van de organisatie, besturing en exploitatie van shared service centers (ssc). Enige kennis van de bedrijfseconomische principes is wel een voorwaarde om het boek volledig op zijn waarde te kunnen schatten.

Paul Breman en Claire Nutters | 26 april 2004 | 2-3 minuten leestijd

In Nederland zijn meer dan honderd SSC-en dit aantal groeit snel. Zo is het voornemen om op 1 januari 2006 een ssc als onderdeel van de vernieuwing van het HRM-stelsel Rijk operationeel te hebben. Aandacht voor dit fenomeen is daarom zeer welkom. Strikwerda is erin geslaagd om ssc op de kaart te zetten door de praktische en theoretisch achtergronden diepgaand te beschrijven.

Het zijn vooral de beschrijvingen van de acht ssc praktijkcases die het boek verlevendigen en die het naar meer doen smaken. Hier bekruipt de lezer de behoefte aan een meer diepgaande behandeling van de cases die echter niet wordt bevredigd. Ook wordt de lezer door kennisname van de cases nieuwsgierig naar de veranderkundige aspecten bij de invoering van een ssc.

Hierin wordt hij evenwel teleurgesteld. Hoewel het veranderkundige aspect zeker niet over het hoofd wordt gezien, ligt er toch vooral een economisch-rationeel sausje over het boek. Mogelijk heeft dit te maken met hetgeen de geïnterviewde organisaties over de invoering van hun ssc willen loslaten. Lastige invoeringsproblemen zullen zij minder prominent aan bod laten komen. Dit terwijl de uit de cases te destilleren leerpunten vooral van veranderkundige aard lijken te zijn. Hierop wordt in het boek echter niet diepgaand ingegaan.

De grondige aandacht die de auteur in het middenstuk van het boek geeft aan de theoretische, technische en economische achtergronden van ssc is interessant, maar maakt het boek tegelijkertijd minder sprankelend en toegankelijk. Dat is jammer, want het boek begint smeuïg met leerzame achtergrondinformatie over het nut en de noodzaak van ssc. De prikkelende geur wordt verderop nog versterkt door de behandeling van de acht cases. Daarna wordt de tekst echter sterk theoretisch en analytisch.

De manager die het boek als hulpmiddel kocht voor de invoering van zijn ssc, zal naar verwachting hierbij niet lang stil blijven staan, evenmin als bij de vele in het boek afgedrukte schema's en modellen. Toch blijft er bij de lezer uiteindelijk geen aura van theorie om het boek heen hangen. Daarvoor is het weer te praktisch. Zeer positief is dat Strikwerda op overtuigende wijze weet duidelijk te maken dat het succes van een ssc sterk afhangt van de kwaliteit van de ICT. Deze blijkt van wezenlijke invloed op het goede verloop van de ingezette verandering.

Men zou uit het boek terecht kunnen opmaken dat een stabiele en hoogwaardige ICT infrastructuur een randvoorwaarde is voor de invoering van een ssc. 'Shared Service Centers' is een goed boek voor managers en adviseurs die zich in dit fenomeen willen verdiepen. Het biedt vele handige aanwijzingen en hulpmiddelen.

Voor managers is het boek echter wellicht iets te theoretisch en voor adviseurs misschien niet diepgaand genoeg. Ook zullen sommige adviseurs de aandacht van het boek voor het veranderingsproces bij de invoering van een ssc te beperkt vinden.

Over Paul Breman en Claire Nutters
Dr. Paul Breman is bedrijfskundige. Daarnaast is hij als docent organisatiekunde verbonden aan de Open Universiteit, de LOI, Henley Management College, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Utrecht. Ook wordt regelmatig zijn bijdrage gevraagd als extern veranderkundige. Hij heeft ervaring in het opzetten van een HR Shared Service Center voor een grote Britse bank. Zijn emailadres is bremanp@planet.nl. Drs. Claire Nutters is veranderkundige en verbonden aan Claramente. Haar deskundigheid ligt op het gebied van houding en gedragsverandering. Zij traint en coacht management en medewerkers bij het doorvoeren van verandertrajecten. Bovendien is zij ervaren in het creëren van draagvlak voor veranderingen door middel van communicatie met en tussen doelgroepen. Haar emailadres is info@claramente.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden