Jan Plug kiest voor 'Gezond arbeidsbeleid' een brede integrale benadering van arbeidsverzuim en preventie. Deze uit zich vooral in het geven van droge informatie over technologische en sociologische ontwikkelingen, evolutieleer, arbeidspsychologie en organisatieleer. De eerste zeven hoofdstukken zijn hieraan gewijd. Daarna volgt een hoofdstuk over de economische ontwikkelingen en de gevaren van outsourcing en offsourcing. Het boek is onder andere bedoeld voor studenten van bacheloropleidingen op gebied van Personeel en Arbeid. Misschien dat dit boek voor hen interessant is. Voor mensen die in de praktijk werkzaam zijn in functies op het gebied van arbeid, reïntegratie en verzuim, is het mijns inziens minder interessant.
Vooral vanwege de niet-praktische leesbaarheid. Het boek bevat een kort overzicht van de wetgeving rondom verzuim en reïntegratie. Wie daarvan nog niet op de hoogte is, kan dit boek hanteren als naslagwerk. Daar waar de inhoud gerelateerd is aan verzuimpreventie, vind ik de informatie te beperkt en te algemeen. Wel leuk, interessant en goed leesbaar zijn de gekaderde nieuwsberichten uit kranten en vakliteratuur. Deze ondersteunen de theoretische teksten en maken het boek nog enigszins aantrekkelijk. Daarnaast bevat het hoofdstuk 5 over arbeids- en gezondheidspsychologie een goed overzicht van stressoren en biedt het inzicht in stressgerelateerde aandoeningen. Maar ook hier vind ik de inhoud met betrekking tot verzuimpreventie te summier.
Wat mij persoonlijk bovenmatig irriteert, is de steeds terugkerende vergelijking met de oertijd, waarbij de man als jager gezien wordt en de vrouw als barende moeder. Verschillen tussen man en vrouw in bijvoorbeeld ziekteverzuim zijn volgens de schrijver ondermeer aan deze evolutieleer te wijten. Om dit duidelijk te maken, worden er vele pagina's tekst aan gewijd, waarvan het nut in mijn ogen ontbreekt. Als OR-ervaringsdeskundige die zich bezig hield met Welzijn en Gezondheid en nu als coach die zich ondermeer richt op verzuim- en stresspreventie, was ik sterk geïnteresseerd in het boek. Ik ben echter teleurgesteld over de werkelijke inhoud ten aanzien van verzuimpreventie en reïntegratie. Er zijn slechts twee van de twaalf hoofdstukken aan deze onderwerpen gewijd. Ik voel me misleid door de titel en de beschrijving van het boek. Het boek is niet geschikt om snel iets op te zoeken, want daarvoor is het te ingewikkeld geschreven. Wie snel en heldere informatie wil kan beter het internet raadplegen.
Over Leonie Linssen
Leonie Linssen is zelfstandig NOBCO register coach, counsellor en als trainer verbonden aan de Academie voor Counselling en Coaching. Zij coacht mensen in andere relatievormen als polyamorie. Samen met Arjan Erkel ontwikkelde zijn het Ontgijzelingsmodel©, waarmee zij mensen die vastlopen uitdagen hun innerlijke grenzen te verleggen en hun vrijheid van denken en handelen te vergroten.