Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kunst van leiderschap in tijden van verandering

'De kunst van leiderschap in tijden van verandering'. Een lange titel met hoge verwachting. Gaat het boek over kunst, leiderschap of verandermanagement? Van de subtitel 'een managementprentenboek' wordt het niet duidelijker. Eric Koenen wil u door middel van tachtig kunstwerken uit de kunstgeschiedenis inspireren om een eigen visie te ontwikkelen. Bereikt de topbestuurder Eric Koenen ook de top met dit innovatieve boek?

Peter Vermeulen | 8 april 2008 | 2-3 minuten leestijd

'De kunst van leiderschap in tijden van verandering' begint innovatief. Eric Koenen nodigt u direct uit om het boek te doorlopen als ware het een museum of galerie. 'Sla over, loop snel, loop langzaam, mijmer, staar, droom, kies, bewonder, keur af, beleef, bedenk. Mag ik uw jas aannemen?' Het is direct duidelijk dat Eric Koenen een ander soort managementboek geschreven heeft. U dient zelf aan de slag te gaan in uw eigen tempo.

Eric Koenen schrijft geen boek met zijn visie of met antwoorden en 'geen boek met recepten, maar een boek dat inspireert tot koken'. Op de linkerpagina staat het kunstwerk afgebeeld en op de rechterpagina beschrijft Eric Koenen dit door middel van een korte toelichting over kunstwerk en schilder. Hierdoor krijgt u als lezer een beknopte basisles kunstgeschiedenis.

Daaronder staan teksten van Eric Koenen die u dienen te inspireren. U betreedt de galerie en arriveert bij het schilderij 'Verdrinkend meisje' van Roy Lichtenstein uit 1963. Koenen begint met de tekst van Huub van der Lubbe van de Nederlandse band 'De Dijk': 'Ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet alleen'. Wanneer je vervolgens de tekst van Koenen doorleest met in je linkerooghoek het verdrinkend meisje van Lichtenstein, raak je als lezer geïnspireerd om verder te filosoferen. Met deze opening raakt Eric Koenen direct de juiste snaar. Hij inspireert u om uw eigen interpretatie en visie te geven en deze te relateren aan uw privé- en/of werksituatie. Dit doet Eric Koenen met mooie kunst veelal voorzien van sterke, maar af en toe vage teksten.

'De kunst van leiderschap in tijden van verandering' geeft een grote diversiteit aan kunst. Enkele bekende namen zijn Salvadore Dali, Claude Monet, Paul Cézanne, Edvard Munch en Jeroen Bosch. Maar ook Maurits Escher, Karel Appel en Andy Warhol. Een opvallend pluspunt is dat Erik Koenen ook gekozen heeft voor veel onbekende werken en kunstenaars.

Lees 'De kunst van leiderschap in tijden van verandering' niet van voor tot achter door. Maar leg het op uw salontafel of bureau - dit boek is namelijk ook een lust voor het oog. Sla het dagelijks even open in willekeurige volgorde. Hierdoor kunt u het schilderij met de korte toelichting bestuderen.

Bovendien kunt u nadenken over de tekst van Eric Koenen in combinatie met de beelden. Zo kunt u een eigen visie ontwikkelen over het leiderschap van uzelf of een ander. En door deze methodiek gaat het boek u niet vervelen. Ook voor niet-leidinggevenden is dit boek een aanwinst. Het is geen managementboek, zoals u misschien gewend bent. Eric Koenen levert een kwalitatief hoogwaardig product. Het is een boek dat u regelmatig inkijkt.

Het boek gaat vooral over kunst en in mindere mate over leiderschap of verandermanagement. De beperkte teksten van Koenen dient u zelf aan te vullen. De duidelijkste omschrijving heeft de subtitel: 'een managementprentenboek'. Maar heeft de auteur bereikt wat hij wilde bereiken? Jazeker, het is hem gelukt te inspireren aan de hand van tachtig werken uit de kunstgeschiedenis. Eric Koenen bereikt niet de top met dit innovatieve boek, maar wel een hoogtepunt.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden