Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De innovatiebrouwerij

Heeft u wel eens een idee gehad en er niks mee gedaan? Denkt u wel eens 'dat kan toch beter?' maar blijft het daarbij? Of loopt u wellicht met een idee of het begin van een idee rond, maar lukt het niet om de volgende stap te zetten? In dat geval kunt u zeker de uitdaging aangaan met uzelf en uw idee door 'De innovatiebrouwerij' te lezen van Jelle Kok en Noks Nauta.

Dick Thesingh | 8 november 2012 | 2-3 minuten leestijd

'De innovatiebrouwerij' is interessant voor mensen die rondlopen met bovenstaande vragen en ideeën of die het leuk vinden om in een behapbaar boek inzicht te krijgen in de gecumuleerde managementtheorieën, maar dan wel toegepast op het gebied van maatschappelijke en sociale innovatie.

Het boek is naar mijn smaak eind vorig jaar terecht op de longlist voor Managementboek van het Jaar 2012 terechtgekomen. Het weet een goede middenweg te vinden tussen de groep van hippe managementboeken met nauwelijks tekst en vooral veel platen, illustraties en snelle koppen en de categorie van zwaar theoretische studieboeken. Wellicht komt dit door de twee verschillende generaties die de auteurs vertegenwoordigen. Het boek leest luchtig zonder aan inhoud in te boeten en is goed geïllustreerd op momenten dat het ook daadwerkelijk een toevoeging heeft.

De auteurs hebben zich het doel gesteld om een praktisch en bruikbaar boek te schrijven, de theorie moet niet alleen verhelderend werken maar ook direct toepasbaar zijn op concrete voorbeelden en, voor wie de uitdaging aangaat, op je eigen idee. Leuke geste aan de lezers is dat aan het einde van het hoofdstuk de toegepaste literatuur is genoemd, evenals bruikbare websites voor meer verdieping over een betreffend onderwerp. Dit is illustrerend voor het feit dat de auteurs niet zozeer bezig zijn met het etaleren van hun kennis maar juist echt met het helpen van de lezer om hun idee geen stille dood te laten sterven.

Uiteraard is het boek geen panacee waardoor iedereen die het leest in staat is een roemruchtige uitvinding te doen, enkel en alleen door het boek te lezen. Wel zijn de auteurs zich bewust van de moeilijkheid om een idee tot wasdom te brengen, ze geven dus tal van handreikingen in een logische volgorde om daaraan bij te dragen. Goede en briljante ideeën krijgen ook te maken met tegenslag.

Zo heeft Thomas Watson in 1943 uit zijn mond laten optekenen 'Ik geloof dat er in de wereld misschien ooit vraag is voor maximaal vijf computers.' Dit illustreert nog maar eens dat alleen een idee niet voldoende is, de stappen die volgen op het hebben van een idee zijn minstens zo belangrijk. Dit boek helpt je daarbij.

Over Dick Thesingh
Dick Thesingh is adviseur bij Adviestalent. Hij wil zich niet vastpinnen op één markt of sector, maar net als in zijn studies Bestuurs- en Organisatiewetenschappen en Filosofie ervaring opdoen in een velerlei aan gebieden. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden