'Authentiek leiderschap' is verdeeld in twee delen. Het eerste deel gaat op een heldere wijze in op de materie van authentiek leiderschap. Dit gebeurt door niet te veel poeha maar aan de hand van concrete beschrijvingen waar het om gaat. Met mijn potlood kan ik dan simpel de belangrijkste zaken aanstrepen. Altijd makkelijk om het terug te vinden, en ik heb het nodige aangestreept.
Het tweede deel bevat interviews met elf managers, en niet de minste. Onder andere interviews met Herman Wijffels, voorzitter van de SER en Thony Ruys, voorzitter van de raad van bestuur van Heineken. Zij, en negen andere managers geven hun mening over authentiek leiderschap en verwoorden hoe ze dit in hun eigen organisatie vertaald hebben. Ondanks dat niet alle elf interviews even boeiend zijn, vormen zij een welkome aanvulling op het eerste gedeelte van het boek. Zoals ik al schreef houden de auteurs van aanpakken. Op bladzijde 17 staat al een concreet onderwerp namelijk van management naar leiderschap.
Eén bladzijde omtrent de geschiedenis gevolgd door trends, waarna de nieuwe generatie leiders aan bod komt. Hierin wordt even (terecht) het boek 'Good to Great' van Jim Collins aangehaald. We zijn dan op bladzijde 23 en hier begint het hoofdstuk 'authentiek leiderschap'. Wezenlijke zaken zoals durf, creativiteit en zelfkennis vormen eigenlijk de opmaat voor de rest van het boek.
Hoofdstuk 6 vormt mijns inziens de kern, het hoofdstuk heet 'leiderschap voor de nabije toekomst'. Aan de hand van negen stellingen zoals 'van strategie naar visie' en 'van plicht naar passie' en 'van overtuigen naar begrijpen naar begrepen worden' wordt de essentie van authentiek leiderschap uit de doeken gedaan. Dit laatste zie ik als een directe verwijzing naar het boek van Steven Covey; 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'. Voor dit hoofdstuk zou ook de titel 'authentieke organisaties' van toepassing geweest kunnen zijn. Het is praktisch en herkenbaar.
Het boek sprak mij aan omdat het onder andere pleit voor zaken die ik zeer waardeer zoals de lerende organisatie, zelfstudie en passie. Het lezen van dit boek heeft mijn gedachte omtrent leiderschap en management wederom geordend. Naast de punten van herkenning die ik ben tegengekomen, waren er ook zaken die me weer aanscherpten. Zoals de balans tussen inspanning en ontspanning of, zoals het in het boek staat, tussen geld en hart. Die balans staat momenteel bij mij niet helemaal in evenwicht. Dit ga ik in ieder geval oppakken. Het was me even ontschoten wat de waarde daarvan was.
Het boek wil ik bij een breed publiek aanbevelen. Niet alleen de huidige managers maar ook zij die dit ooit zouden willen worden. Zeker voor hen geeft het een andere kijk op het managementvak. Dat vak is de afgelopen jaren stiekem veranderd zonder dat er direct technische ontwikkelingen aan ten grondslag liggen. Dat is jammer, want het feit dat het verandert, is daardoor minder waarneembaar.
'Authentiek leiderschap' maakt mij duidelijk dat de nieuwe generatie managers wezenlijk anders zal moeten zijn. Het boek draagt bij om de bestaande vakbroeders daarvan te doordringen. Tenslotte hoop ik dat ook de opleidingen dit item snel zullen oppakken.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.