Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Lean startup

Het lanceren van een nieuw product of een nieuwe dienst is niet altijd succesvol. In 'De Lean startup' wordt uitvoerig een methode beschreven die zich in de loop van tijd bij menig (Amerikaans) bedrijf heeft bewezen. Omdat het boek zo duidelijk vanuit Amerikaans standpunt is beschreven, wordt de gebruikte methode wel duidelijk, maar het zou meer aanspreken als het naar de Europese markt vertaald zou kunnen worden.

Janneke van Bemmel | 10 januari 2014 | 2-3 minuten leestijd

Succesvolle business In 'De Lean startup' beschrijft Eric Ries in drie hoofdstukken hoe de Lean startup methode succesvol gebruikt kan worden om een product, merk of dienst in de markt te zetten. De nadruk ligt hierbij op klein beginnen, laten proberen van het product door early adapters en veel leren van de feedback die de gebruikers geven. Daarnaast kan een startup pas succesvol worden als de rol van alle medewerkers serieus wordt genomen én zij zich betrokken voelen bij het project.

Het boek richt zich specifiek op het bedrijfsleven. Zowel startende ondernemingen als bestaande bedrijven die een nieuw product aanboren of een nieuwe methode gaan toepassen kunnen gebruik maken van de Lean Startup methode. Het vereist absoluut een ommezwaai bij menig bedrijf om hiermee te gaan werken, maar veel bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen.

Als voorbeeld worden startups van diverse Amerikaanse bedrijven beschreven. Niet alleen worden de successen aan de hand van de methode uit de doeken gedaan, ook wordt er veelal een kijkje achter de schermen gegeven van wat er mis kan gaan. Omdat de methode oorspronkelijk uit Amerika komt, worden er geen Europese bedrijven genoemd die al succesvol zijn met de Lean startup methode. Dit boek kan voor menig Europees bedrijf aanleiding zijn om met deze methode aan de slag te gaan.

Het boek heeft een duidelijke structuur, maar door de lange teksten en uitgebreide voorbeelden is het gemakkelijk om de draad kwijt te raken. Het zou een prettig houvast bieden om bij ieder hoofdstuk aan het begin of eind een soort samenvatting te hebben, zodat het boek ook als naslagwerk gebruikt kan worden. Een stap voor stap beschrijving van de lean startup methode ontbreekt en dat is jammer.

Om verspilling van menselijke creativiteit en potentieel te voorkomen en meer projecten succesvol in de markt te kunnen zetten, biedt de Lean Startup beweging tegenwicht door naar oorzaken van de meeste vormen van verspilling te kijken. Hierbij wordt o.a. uitgegaan van de '5 waarom-vragen'. Door het beantwoorden van deze vragen kan men bij de essentie komen van wat er fout is gegaan. Een belangrijk aspect hierbij is het betrekken van alle medewerkers die aan het project werken.

Wanneer de Lean Startup methode bij veel Europese bedrijven toegepast gaat worden, dan verandert er veel ten goede binnen organisaties en kan er op een meer duurzame manier gewerkt worden. Verspilling van inzet, geld, tijd en creativiteit behoort dan voor een groot deel tot het verleden. Bovendien loopt een bedrijf geen of veel minder imagoschade op, dit omdat het product getest en verbeterd is voordat het groots in de markt wordt gezet. Wanneer het boek 'vertaald' wordt voor de Nederlandse markt, zou het weleens een revolutie in het bedrijfsleven kunnen veroorzaken.

Over Janneke van Bemmel
Met haar onderneming tekstenredigeren.nl bewijst Janneke van Bemmel het belang van taal en goede teksten voor bedrijven als onderdeel van de identiteit. Spel-, stijl- en grammaticafouten uit een tekst halen, slechte teksten vertalen naar goede teksten en hoogdravende teksten vertalen naar begrijpelijke taal zijn puzzels die Janneke graag oplost. Daarnaast geeft zij advies over teksten op websites en trainingen in zakelijk schrijven.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden