Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Volle kracht vooruit!

'Volle kracht vooruit!' is een vlot geschreven verhaal waarbij de hoofdpersoon op zoek is naar de visie en het doel in het leven. De vraag waarom er een boek geschreven moet worden over een dergelijk 'uitgekauwd' thema beantwoordt Blanchard met de opmerking dat 'minder dan tien procent van de organisaties die zij bezochten beschikte over een duidelijke doelstelling, een aantal samenhangende waarden of een beeld van de toekomst.' 

Peter de Roode | 12 juni 2005 | 3-4 minuten leestijd

Daarmee geeft de auteur blijk van een fijne neus voor wat er speelt in organisaties. Visies opstellen is immers nog geen commitment creëren. Wie geen moeite heeft met een verhaal dat op sommige momenten iets te Amerikaans aandoet, kan veel nuttige tips ontlenen aan dit boek met als ondertitel 'Visie is de motor in je leven'.

De hoofdpersoon in 'Volle kracht vooruit!' is een gescheiden vrouw met twee kinderen die haar leven opnieuw moet inrichten omdat - zoals zij achteraf constateert - te veel op haar man heeft geleund. Ze leefde bij de dag en alles werd voor haar verzorgd. Nu alle zekerheden door de scheiding zijn vervallen, moet ze haar leven 'herpakken'. De auteurs snijden hier een interessant punt aan: Door een dramatische gebeurtenis in het leven worden mensen gedwongen na te denken over de richting die zij uit willen met hun leven. Andere dramatische gebeurtenissen naast een scheiding zijn ook: baanverlies, overlijden van een familielid of het ondergaan en overwinnen van een zware ziekte. De hoofdpersoon gaat weer werken en doet dat me veel overgave.

Daar leert ze directeur Jim kennen waarmee ze veel gesprekken voert over het belang van een visie. Jim inspireert haar door haar waarden te laten noteren in combinatie met haar doelen en haar visie. Daarmee gaat ze aan de gang maar in de tussentijd krijgt ze veel commentaar van haar kinderen en beseft ze dat ze niet in balans is. Dit nieuwe signaal in haar leven doet haar beseffen dat werk en privé onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meer van het een gaat ten koste van het ander. De lezer herkent aan de metafoor van 'de bak met water' waar eerst de grote stenen (lees: eerst de belangrijke dingen doen) in moeten en dan het grind, zand en water (lees: de minder belangrijke zaken), de invloed van Stephen Covey. Waar Covey in 'First things first', in het Nederlands vertaald als 'Prioriteiten' beschrijft, kiest Blanchard vooral voor de vertelling. 'Volle kracht vooruit!' gaat daarnaast over het inzicht om de goede dingen te doen. In het verhaal komt de hoofdpersoon er door schade en schande achter dat je ondanks het opstellen van een visie nog steeds de verkeerde dingen kunt doen en uit balans kunt zijn. Een visie moet dus ook bijgesteld en nageleefd worden en derhalve meer zijn dan een papieren document. Een open deur waar blijkbaar veel organisaties toch doorheen gaan. Verder dan het op papier zetten van de visie, met een beetje overschrijfwerk bij de buren, komen veel organisaties echter niet. Organisaties met een visie zouden energie creëren. Het geeft mensen richting en daardoor ook vertrouwen. In dit boek wordt ook beschreven hoe het opstellen van een visie tot stand komt. Het is een proces dat geruime tijd in beslag neemt maar waarmee veel gewonnen kan worden, aldus de auteurs. Soms wordt de vertelling even onderbroken om diverse visies te bespreken van bestaande organisaties, zoals die bijvoorbeeld van CNN ('Nieuws leveren wanneer de klant dat wil'.) De meeste mission statements en doelstellingen van organisaties beschrijven slechts hun producten en diensten. Een visie erachter ontbreekt doorgaans. Hierdoor zijn de doelen, het eventuele mission statement en de opgestelde waarden verworden tot onsamenhangende elementen. Met een goede visie verwoord je wie of wat je wil zijn voor de klant. Wanneer eenmaal de visie is opgesteld en alles in lijn is met elkaar, komt een ander belangrijk element van de visie: het aanspreken van elkaars gedrag. Dat laatste punt vormt in veel organisaties een groot probleem. Hopelijk zullen organisaties na het lezen van dit boek dan de link gaan leggen met de eigen visie.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Kenneth Blanchard, Jesse Stoner
Volle kracht vooruit!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden