'Het gegeven moment' is in dezelfde stijl geschreven als 'Wie heeft mijn kaas gepikt'. De verhaallijn is simpel en dient als een soort kapstok om de boodschap aan op te hangen. Een jongeman ontmoet een oude wijze man die hem een geschenk belooft. In zijn zoektocht naar dit geschenk leert deze jongeman hoe hij zijn werk beter kan inrichten waardoor hij meer plezier in zijn werk en leven heeft. De auteur gaat hierbij uit van het verleden, het heden en de toekomst. Daarbij gaat het om wat je met deze drie dimensies doet. Het verleden bijvoorbeeld is om van te leren en niet om daar in het heden in te leven. Deze drie dimensies, verleden - heden en toekomst, zijn herkenbaar voor iedere lezer. Het beschrijft daarin op een simpele wijze de basiselementen.
Verwacht geen diepgang, de lezer zal zaken slechts herkennen. Of het boek genoeg aanreikt om zaken echt aan te pakken betwijfel ik. Maar volgens mij is het boek daarvoor ook niet bedoeld, al suggereert de subtitel dat wel. Het boek is op een zeer toegankelijk manier geschreven. Een geoefende lezer leest het in een uurtje uit. Tijd om af te haken is er niet want voor dat je het weet zit je midden in het verhaal en je wilt toch ook wel weten hoe het met deze jongeman afloopt. Het boek kun je werkelijk aan iedereen uitlenen. Dat maakt het boek als een ideaal instrument om het bewustzijn van andere te prikkelen. Het verhaal is zo geschreven dat iedereen zich wel ergens in herkent. Als manager vind ik dergelijke boekjes prettig om medewerkers zelf te laten ontdekken wat zij bij zichzelf kunnen verbeteren. Het boek fungeert dan als uitgangspunt van de vervolggesprekken. Waar herkent men zich in, heeft men iets aan de voorgestelde richtingen. 'Het gegeven moment' komt de komende tijd op mijn bureau te liggen. De subtitel die ik in het begin nog sceptisch benaderde zal de bezoeker aan mijn bureau prikkelen. Ze zullen er op reageren zoals ik dat deed. Prima, ik bepaal dan of ik voor deze persoon moeite gaat doen om hem of haar aan te moedigen om het te gaan lezen. Twee keer een pauze nuttig besteden door een stukje te lezen is voldoende voor de lezer om te weten of er nuttige dingen in staan. Ik weet nu al één persoon in mijn directe omgeving bij wie ik het boek wat nadrukkelijker onder de aandacht zal brengen. Kortom; leuk boek om wat los te maken bij je medewerkers en dat beschouw ik als één van de belangrijkste taken van mij als manager.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.