Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wikinomics

Meerdere films gaan over het bevriezen van mensen die pas jaren later weer 'tot leven geroepen worden'. Stel nu dat ik iemand uit mijn vrieskast zou pakken die ik daar een jaar of 10 geleden in heb gestopt. Hoe zou deze persoon zijn weg vinden in de samenleving? Hoe zou hij zich handhaven in het bedrijfsleven? Eén van de zaken die hem zal opvallen zijn de enorme communities die ontstaan zijn op internet. Op Hyves kun je blogs van iedereen lezen, via Marktplaats ben je zo van je oude spullen af en Wikipedia is een enorme bron van informatie, verzameld door een groep fanatiekelingen.

Erik-Jan Bulthuis | 13 mei 2008 | 1-2 minuten leestijd

Communities en samenwerking Don Tapscott & Anthony D. Williams constateerden dit ook en schreven er een boek over: Wikinomics. 'Wikinomics' heeft een passende ondertitel: Hoe samenwerking door iedereen met iedereen alles verandert. Want feit is dat er bij de meeste communities sprake is van samenwerking: - Flickr en YouTube werden populair door User Generated Content - Wikipedia is zo krachtig omdat vrijwilligers elkaar corrigeren - Second Life is een digitale vorm van samenleven User Generated Content en Peer-Productie

De stelling van Tapscott en Williams is dat bedrijven hier iets mee moeten doen. De tijd van top-down hiërarchie in bedrijven is voorbij. Werknemers volgen niet meer slaafs de commando's van de baas op. In plaats daarvan zoeken ze proactief op internet naar nieuwe uitdagingen voor het bedrijf. Bedrijven als Lego spelen hier al op in, door liefhebbers zelf bouwtekeningen te laten uploaden. Vergelijkbaar is de Youmoz sectie van SEOmoz: Leden kunnen zelf artikelen uploaden en goede artikelen krijgen extra exposure op de frontpage. Een ander voorbeeld van peer-productie is bijvoorbeeld Linux. Zeer veel bedrijven sturen hun werknemers onder privé-naam dit open source project in. Voor bedrijven is de uitdaging om te erkennen dat er buiten het bedrijf nog veel kennis is. Een miljoen niet medewerkers weten meer dan 100 medewerkers. Digitale netwerken als internet maken het bereiken van die slimme niet-medewerkers mogelijk. Open API's zijn dan volgens de auteurs ook een must om met de tijdgeest mee te gaan. 

'Wikinomics' is een interessant boek. Helaas zijn de auteurs af en toe wat te weinig kritisch en doen ze het misschien iets te goed als evangelisten voor wat zij Web 2.0 noemen. Toch is het boek een eye-opener voor iedereen die UGC, open API's, peer-productie en non-hiërarchie wil ontdekken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Don Tapscott, Anthony Williams
Wikinomics

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden