Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van Leiderschap

Wie in slechts 110 pagina's het STEUN-model voor authentiek en dienend leiderschap uitgelegd wil krijgen door Ken Blanchard en Mark Miller, leest de roman 'Het geheim van leiderschap'. In het boek wordt de heldere theorie in een zeer leesbare verhalende stijl gepresenteerd. De lezer wordt hierbij uitgedaagd zelf na te denken, net als de hoofdpersoon in het boek.

Hennie de Haan | 7 mei 2013 | 3-4 minuten leestijd

'Het geheim van Leiderschap' is een coproductie van dr. Ken Blanchard, de veelgevraagde auteur, spreker en businessconsultant (o.a. bekend van 'De One Minute Manager') en Mark Miller, een ervaren communicator. Het boek is in korte hoofdstukken opgedeeld, die de lezer deelgenoot maken van het persoonlijke coachingstraject van teamleider Daphne door Jac, de directeur van het bedrijf waar zij werken.

Het boek leest prettig, het verhaal is herkenbaar (waardoor het niet bedreigend overkomt en de kans op leren door de lezer wordt vergroot) en de theorie wordt eenvoudig en overzichtelijk gepresenteerd, met een managementsamenvatting voor de broodnodige reflectie.

Dr Ken Blanchard en Mark Miller nemen de lezer in 'Het geheim van leiderschap' mee in het leven van de hoofdpersoon Daphne. Zij is werkzaam in de functie van teamleider. Worstelend met tijd bewaken en prioriteiten stellen geeft zij zich op voor een coachingstraject en wordt gematcht met Jac, de directeur van het bedrijf. Daphne leert aan de hand van het model STEUN wat zij anders moet aanpakken om tot betere resultaten te komen, zowel als leidinggevende, met haar team (en daarmee voor de organisatie), maar ook voor zichzelf als persoon.

Persoonlijk leiderschap is volgens de schrijvers vergelijkbaar met een ijsberg. De motivatie of intentie van een leider hangt samen met zijn karakter. Het grootste gedeelte (80%) van een ijsberg bevindt zich onder water. Net als het overgrote deel van het zijn, het karakter van iemand. Het zichtbare deel van de ijsberg betreft slechts 20% en verwijst naar het doen, de vaardigheden van iemand.

De geweldige effecten die zijn te behalen door goed te luisteren is een rode draad die door het boekje heen verweven is. In het coachingstraject ligt de focus op leiderschapsvaardigheden en manieren waarop de leider zijn team en de organisatie dagelijks kunnen steunen.

De subtitel van het boek is: 'Ontdek de kern van het nieuwe leidinggeven', en Blanchard en Miller geven hun visie op effectief leiderschap in een tijd waarin de geloofwaardigheid en de kracht van leiderschap binnen het bedrijfsleven, lokale en landelijke overheden flink onder druk staan. Het is nadrukkelijk een praktisch en laagdrempelig boek, zonder hoogdravende pretenties of filosofieën.

Eenieder die beginnend leidinggevende is of zich graag op een persoonlijke wijze wil ontwikkelen als leidinggevende (of coach), zal het boek weten te waarderen vanuit zijn eenvoud, helderheid en haalbaarheid. Er zijn wel 1000 manieren om anderen te ondersteunen. Maar de schrijvers brengen het terug tot een top 5 met als ezelsbrug: STEUN.

1 Schets de toekomst

2 Trek de juiste mensen aan en ontwikkel hun talenten

3 Evolueer continu

4 Uit waardering voor resultaten en relaties

5 Neem de waarden over in je gedrag

De theorie van het STEUN-model wordt per onderdeel uitgebreid behandeld. Vragen die worden gesteld, zowel door Daphne, als wellicht ook door de lezer, worden niet meteen beantwoord. Als het ware doen Daphne (en dus de lezer zelf) op deze wijze inzichten op die leerzamer zijn dan alleen een snel antwoord zou zijn.

Dat daar in het boek soms een tijdsbestek van weken tussenzit, geeft de lezer wellicht inzicht in hoe wezenlijke inzichten en groei van authentiek leiderschap ontstaan. Dat leren niet in een moment, maar over tijd genomen gebeurt. In het boek worden grootse voorbeelden genoemd en geciteerd van grote leiders die hun leven in het teken stellen of stelden door anderen steun en hulp te willen bieden. Zoals Nelson Mandela en Dr. Martin Luther King Jr. Deze laatste zei ooit: 'Iedereen kan groot zijn, want iedereen kan dienen.' Hoe? Dit inzicht krijgt u door het boek te lezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden