Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leidinggeven: kracht vanuit onmacht

Na het lezen van het boek: ‘Leidinggeven, kracht vanuit onmacht’, van Karl van Hoey, blijf ik vertwijfeld achter. Het lijkt er meer op dat het een boek is waar eigen leerervaringen in worden gebundeld, dan dat het iets aan kennis toevoegt voor een geïnteresseerde lezer.

Dick Bos | 10 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Het zou zo maar kunnen zijn dat de essentie van het boek: ‘Leidinggeven, kracht vanuit onmacht’, van Karl Van Hoey, terug te vinden is in zijn inleiding. Hij stelt daar dat het boek in de eerste plaats: ‘een overdracht van ervaring en inzichten uit de praktijk met professionals moet worden.’ Natuurlijk zijn er verwijzingen naar onderzoek en andere auteurs, maar de eigen beleving weegt zwaarder, zo zegt hij.

In het eerste hoofdstuk wordt stil gestaan bij de onmachtbeleving van medewerkers die dat kunnen/zullen overdragen aan jou als leidinggevende. Daarbij ontstaat een keuzemoment dat afhankelijk is van je benadering. Dit specifieke keuzemoment leidt volgens Karl Hoey naar kracht.

Letterlijk zegt hij: ‘als je die kracht voelt, word je je bewust dat je een hele weg hebt afgelegd vanuit de onmacht, waarmee alles is begonnen.’ Net als je dat aantreft in boeken van andere schrijvers is het ook volgens Van Hoey van belang, hij noemt het een ‘absolute must’, dat je leert en kunt omgaan met voortdurende verandering. Dat geldt niet alleen voor jou als leidinggevende, maar ook voor alle medewerkers in een organisatie. Er mee om kunnen gaan en het kunnen gebruiken biedt de mogelijkheid om jezelf, het team en de organisatie door de verandering heen te loodsen.

In het boek wordt verder aandacht besteed aan geplande en ongeplande veranderingen. Daarbij wordt gerefereerd aan bijvoorbeeld veranderingsbeslissingen die vanuit het management op de organisatie worden los gelaten en die daarin moeten landen.

Ongeplande veranderingen zijn veranderingen die bijvoorbeeld worden ingegeven door een grote brand in een fabriek, een onverwachte economische crisis of een agressieve overname door een concurrent. Deze veranderingen worden niet netjes en zorgvuldig binnen een organisatie gebracht en trekken zich niets aan van heersende processen, noch van de vraag of een organisatie klaar is voor een verandering. Door een dergelijke ongeplande verandering komt een organisatie snel in een chaotische fase terecht. Het is dan belangrijk dat de balans zo snel mogelijk wordt hersteld en dat de ‘nieuwe business as usual’ verder kan gaan.

In het boek wordt veel aandacht besteed aan het belang van coachen en dat het gebruik van coaching door alle lagen heen gebruikt moet worden. Daarbij is het van belang dat de Chief Executive Officer en het Management Team er volledig achter staan. Bij het schrijven van recensies moet je het gehele boek hebben gelezen wil je in staat zijn om je er een mening over te kunnen vormen.

Het boek komt op mij over als een bundeling van eigen ervaring en inzichten. Daarbij moet worden opgemerkt dat er – naar mijn mening – geen tot weinig nieuwe inzichten in zitten. Het boek leest ook niet lekker door de rommelige presentatie en de storende tikfouten.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden