Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De basis van bedrijfskundig financieel management

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, zal Alex Klein hebben gedacht toen hij aan zijn boek 'De basis van bedrijfskundig financieel management' begon. In het bedrijfsleven, aldus de auteur, draait alles om getallen, cijfers en berekeningen.

Nico Melkert | 7 februari 2013 | 3-4 minuten leestijd

 Uit onderzoek blijkt echter dat driekwart van de managers zelfs de meest elementaire berekeningen niet kan uitvoeren, laat staan écht begrijpt wat de uitkomst van de berekeningen precies betekent. Bovendien is het de vraag of adequaat management zonder cijfermatig begrip überhaupt wel mogelijk is.

Met zijn boek bewijst Alex Klein zijn stelling dat het mogelijk is om de belangrijkste financiële berekeningen op een zeer eenvoudige manier uit te leggen. Hij doet dat in een rekencase waar het verkopen van blikjes frisdrank op het strand centraal staat. Het is allemaal zo eenvoudig, zo introduceert hij het boek aan zijn lezer, dat zelfs zijn 14-jarig neefje - zonder wiskundeknobbel, zonder bedrijfskundige kennis en in het geheel geen rekenwonder - alle financiële sommen begrijpt en correct kan uitvoeren.

En daarmee is 'De basis van bedrijfskundig financieel management' geworden tot wat de auteur ook wel Het gemakkelijkste rekenboek ter wereld noemt. Wie op de eerste pagina begint en samen met de hoofdfiguur Maria alle berekeningen maakt, komt op de laatste pagina tot de conclusie dat het boek ruimschoots voldoet aan de hooggespannen verwachtingen. En dat de verwachtingen bij managers en studenten (zowel bachelor als master ) vermoedelijk weleens ruimschoots kunnen worden overtroffen.

De kracht van het boek zit er vooral in dat de financiële berekeningen in een voor iedereen begrijpelijke taal worden uitgelegd. Duidelijk, helder, gemakkelijk en goed te begrijpen zijn hierin de kernwoorden. Bovendien wordt het boek ondersteund met tutorials op YouTube.

Ondanks de ontwapenende eenvoud komen in het boek overigens nagenoeg alle basisbegrippen en financiële berekeningen aan bod, globaal zo'n 125. Van omzet tot inkoopkosten en van verkoop- tot bedrijfsresultaat. Maar ook investeringen, terugverdientijd, balans en resultatenrekening. En lastigere begrippen als voorzieningen, quick ratio, Du Pont-schema's, kostprijsberekeningen, voorraadwaardering en break-even punt. Wie het boek heeft gelezen en de berekeningen heeft gemaakt – en echt iedereen kan dat! – kan zonder meer zeggen: ik bezit basiskennis (en dat is best veel!) van bedrijfskundig financieel management. En voor de ondernemers die het liefst alles aan de boekhouder of accountant geven, zou ik willen zeggen: investeren in dit boek is een investering in jezelf en je onderneming die veel zal opleveren!

Bovendien is het voor ondernemers leerzaam om te ervaren wat er zoal op financieel vlak gebeurt als een onderneming groeit en uitbreidt.

Het mooie aan 'De basis van bedrijfskundig financieel management' is dat je leert door te doen. En dat zal velen ongetwijfeld aantrekken. Door de berekeningen te maken (tip: maak ze meteen voor je eigen organisatie!) en door de multiple choice vragen te maken, is het meteen ook een stimulerend boek, dat uitnodigt om door te gaan. En op een zondag kun je heel veel berekeningen maken. Niet met het idee om boekhouder te worden, maar om daarmee het bedrijf beter aan te kunnen sturen. Want dat is wat Alex Klein met zijn boek hoopt te bereiken.

Het boek is zonder meer aan aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de essentie van bedrijfskundig financieel management. Het boek is een knap opgezet en leerzaam anders-dan-andere-financiële-studieboeken, dat zeker ook als waardevol naslagwerk kan worden gebruikt. Om het in de woorden van Nyenrode-hoogleraar marketing Henry Robben te zeggen: 'het boek is een verademing voor iedereen die denkt dat cijfers en berekeningen afleiden van ondernemerschap.'

Over Nico Melkert

Nico Melkert MBA studeerde onder meer business administration en is zelfstandig business- en salesconsultant. Hij heeft ruime commerciële ervaring opgedaan in diverse management- en directiefuncties op het gebied van sales en marketing.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden