In de eerste helft van boek 'Effectief tijdbeheer' bespreekt Ineke Kievit-Broeze vooral theorie. Ze stelt bijvoorbeeld dat onze opvattingen over tijd, beïnvloed worden door onze manier van leven.
Boeren kunnen afgaan op de seizoenen, terwijl een advocaat moet denken in uren die geschreven kunnen worden. Daarnaast legt ze uit dat niet alle kloktijd even effectief benut kan worden. Zowel onze energiehuishouding als onze manier van denken heeft namelijk een grote invloed op onze productiviteit. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen evolutionair gezien 's ochtends beter presteren dan in de avond. Tijd, een concept zo dat zo eenduidig lijkt, wordt van alle kanten bekeken zodat veel vanzelfsprekendheden in een nieuw licht komen te staan. Hoewel de onderwerpen die in het eerste deel behandeld worden op zichzelf interessant zijn, is het praktisch nut niet altijd even duidelijk.
In het boek worden bijvoorbeeld verschillende theoretische modellen gepresenteerd van menselijke levensfasen. Welk model nu echter het beste is en wat het praktisch nut is, legt Kievit Broeze niet uit. Als de gemiddelde man tussen zijn 21e en zijn 28e levensjaar bezig is met het 'veroveren van de levensbasis', betekent dat dan dat een man op zijn 30e beter niet meer aan een nieuwe baan kan beginnen? Het lijkt er hier op dat Kievit-Broeze opgaat in haar eigen interesses en de lezer, die iets wil weten over effectief tijdsmanagement, uit het oog verliest. De andere helft van het boek gaat over het praktische aspect van tijdbeheer. Dit stuk mist een eigen visie en een eigen manier van presenteren. Het beperkt zich tot een bespreking van tips rond tijdsplanning. Pagina 108 tot 116 worden totaal in beslag genomen door een opsomming van allerlei feitjes. Zo staat er onder het kopje 'Vergaderingen' : 'Steun de vergadering door de drie punten van de vergaderdriehoek te benutten en helder te houden: inhoud, interactie, procedure. ' Zonder verdere toelichting valt een dergelijke opmerking dood. Hierdoor leest dit deel van het boek niet lekker. Bovendien zorgt de ongestructureerde presentatie van de stof er voor dat het nauwelijks beklijft. Mijn oordeel over 'Effectief tijdbeheer' is tweeledig. Het eerste deel van het boek is een boeiende filosofische verhandeling over onze relatie tot de tijd. Het tweede deel is echter een vrij conventionele, matig geschreven verhandeling over tijdsmanagement die grotendeels los staat van het eerste deel. Voor wie zich in wil lezen op dit onderwerp, zijn er betere boeken op de markt. Alleen wie verdieping zoekt, kan hier misschien iets van zijn gading vinden.