Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Taboe: macht

Hij is gefascineerd door het vinden van het antwoord op de vraag 'waarom doen mensen wat ze doen', vertelt Peter van Lonkhuyzen in het voorwoord. Mijn interesse in 'Taboe: macht' kwam voort uit mijn allergie voor hiërarchie en, daarmee soms samenhangend, machtsmisbruik of 'zonnekoning(in)'-gedrag. Het laatste heb ik persoonlijk meegemaakt dus ik was geïnteresseerd in een mogelijke verklaring.

Corella Slob | 26 augustus 2010

Peter van Lonkhuyzen heeft 'Taboe: macht' gebaseerd op diverse (online) publicaties en literatuur op gebieden als historie, management en psychologie. Hij gebruikt daarnaast veel aansprekende voorbeelden en mede daardoor is het erg aantrekkelijk leesvoer geworden. Ook door zijn schrijfstijl en de indeling van het boek. Heeft het me wijzer gemaakt? Beslist. Is het vernieuwend? Behalve dat het onderwerp tot een heel boek leidt, niet. Toch raad ik het boek aan. Het leerde mij namelijk hoeveel impact de zogenaamde bully's (machtmisbruikende bazen) hebben op de carrière en persoonlijke levens van medewerkers. En hoewel vrienden en ik deze impact persoonlijk hebben ervaren, was het besef ervan schokkend. Daarbij legt Van Lonkhuyzen ook uit waarom er relatief veel mensen lang blijven hangen rond zo'n bully en niet acuut hun biezen pakken of anderzijds maatregelen nemen. Hoe een leidinggevende een bully wordt, licht Van Lonkhuyzen toe met behulp van psychologische verklaringen bij zowel de man of vrouw zelf als door diens omgeving. En het is best eng om te worden gewezen op de grote kans die er is dat je zelf ook ooit een bully wordt! Verder waagt de auteur zich wat voorzichtig aan de 'bully-potentie' van de beide geslachten en aan macht in verschillende landen en tijdperken. Wat maakt de verschillen mogelijk? Hij blijft (terecht) voorzichtig maar zorgt er wel voor dat je er alert op wordt en deze kennis meeneemt in je eigen werkomgeving waarin verschillende nationaliteiten werken. Ik gaf al aan dat de inzichten niet nieuw zijn. Ook de auteur beaamt dit en verwijst naar de boeken van Peter Drucker van vijftien tot twintig jaar geleden. Wel maakt hij, gericht op de toekomst, de attentie dat na de inzichten van Drucker de wereld weer/ nog steeds in een stroomversnelling is en ook macht aan devaluatie onderhevig is. De generatie millenials (na 1999 van school gekomen) hebben steeds minder op met autoriteit. En in een toenemende situatie van welvaart neemt de machtacceptatie af in een land als Nederland. Alles bij elkaar beschouwend heeft 'Taboe: macht' mij weer meer inzicht gegeven en was het plezierig leesbaar.

Over Corella Slob
Corella Slob – Winterink is mede-eigenaar van Poker-HRM & ICT en sinds 2008 werkzaam als zelfstandig (interim) manager HR. Na haar afstuderen in 1997 heeft zij, in vast dienstverband en deels als leidinggevende HR-manager, gewerkt bij verschillende profitbedrijven en zich ontwikkeld tot een generalistische HR-professional die graag projectmatig werkt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden