Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Waarden- en Normenspel

Het 'Waarden- en Normenspel' van Peter Gerrickens, Marijke Verstege en Zjev van Dun is een serieus spel. Op prettige wijze worden de spelers uitgedaagd hun mening en inzichten te geven. Met name in de werkomgeving kan het spel op eenvoudige manier het groepsproces verrijken.

Dorien van Doorn | 20 februari 2012

Het 'Waarden- en Normenspel' kan op diverse manieren worden gespeeld. Het kan over de waarden en normen binnen de groep gaan die het spel speelt. Daarmee worden de thema's en de waarden en normen aangescherpt en wordt het bewustzijn van de waarden en normen vergroot. Ook kun je het spel zo spelen dat de persoonlijke waarden en normen aan de orde komen. Zelf heb ik het gespeeld met een groep van 6 bekenden, waarbij de persoonlijke waarden en normen aan de orde kwamen. Na afloop waren de keuzes in de kaarten, die door de spelers gemaakt waren, zeer representatief voor de karakteristieken van de spelers. Het spel had ons dicht bij onszelf gebracht. De eerlijkheid waarmee we het spel durfden te spelen gaf aan dat we een prettige sfeer hadden weten te creëren. Het spel gaat vergezeld van een honderdvijftigtal kaarten. Waarden-kaarten waarop dingen staan die we belangrijk vinden in het leven. Bijvoorbeeld: vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ook zijn er normen-kaarten, daarop staan de regels die bepalen wat wij goed en wat wij fout vinden in het leven. En dan zijn er de thema's, deze geven de terreinen weer waarop waarden concreet tot uitdrukking kunnen worden gebracht. Je speelt het 'Waarden- en Normenspel' in een groep van maximaal acht spelers. Daarboven worden de wachttijden te lang. Je kunt het op privébasis spelen, maar met name in groepen waarin samengewerkt wordt, kan het de groepsband en de wederzijdse inzichten op een speelse en verantwoordde en aangename manier vergroten. Het is een hulpmiddel om een gesprek op gang te brengen. Het is een hulpmiddel om situaties te bespreken en elkaars mening te leren kennen. Er zijn bovendien allerlei mogelijkheden om het hiernaast voor andere toepassingen in te zetten. Het is kortom zeer de moeite waard om een keer een dagdeel de tijd te nemen om je samen in dit spel te verdiepen.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Gerrickens, Marijke Verstege, Zjev van Dun
Waarden- en Normenspel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden